Читај ми!

Moć italijanskog pasoša – sa njim je bez birokratskih zavrzlama moguće ući u 192 zemlje

Italijani su među "najslobodnijim putnicima na svetu" – mogu bez restrikcija i birokratskih procedura da putuju širom sveta. Bez vize mogu da posete 192 od ukupno 212 zemalja, rezultati su istraživanja italijanskog turoperatora Vamonos Vacanze. Sa druge strane, britanska kompanija Henley and Partners koja svake godine objavljuje indeks "najjačih i najslabijih" pasoša – Italiju stavlja na drugo mesto, posle Singapura.

Italijanski touroperator Vamonos Vacanze uradio je istraživanje u koje su uključene 193 zemlje članice UN, te Vatikan, Palestina i Suvereni Vojni Malteški Red, kao i 16 jednostrano priznatih zemalja, poput Kosova i Tajvana.

Osobe sa italijanskim pasošem, odnosi državljani Italije, mogu da putuju u 90 odsto zemalja bez posebnih formalnosti, u 44 zemlje je moguće tražiti vizu po ulasku u tu zemlju, dok je za osam zemalja potrebna takozvana "eta" (electronic travel authorization), pokazuje istraživanje.

Italijani vizu treba da traže za samo 22 zemlje, što njihov pasoš čini "najmoćnijim na svetu" za šta su zaslužni i Japan, Mongolina, Đibuti i Surinam koji su nedavno za njih ukinuli vizu.

Privilegije i birokratija

Istovremeno, zemlje poput Ugande, Etipije, Papua Nova Gvineja uvele su ove godine vizu za Italijane, ali to nije uticalo na moć njihovog pasoša.

Britanska konsultantska kompanija Henley and Partners od 2006. godine objavljuje Passport Index koji pokazuje koje su zemlje najprivelegovanije kada su u pitanji putovanja bez mnogih birokratskih peripetija.

Italija je na drugom mestu – bez vize njeni državljani mogu da poseti 192 zemlje, posle Singapura čiji državljani mogu da posete tri zemlje više (ukupno 195 zemalja), prema toj kompanije.

Njihovo istraživanje se odnosi na 226 geografskih zona, bazirajući se na podacima IATA (International Air Transport Association).

No, i prema istraživanju italijanskog turoperatora i britanske kompanije, na drugom mestu se nalaze i Japan, Nemačka, Francuska i Španija sa 192 zemalja u koje je moguće ući bez vize, dok su na tri poslednja mesta Avganistan sa 26 zemalja, Sirija 28 i Irak sa 31. zemljom.

Kakav je srpski pasoš

Izrael, prenosi Rai News, nalazi se u komplikovanoj situaciji jer njegov pasoš nije priznat u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Bangladešu, Brunejima, Ujedinjenim Arapskim Njmiratima, Džibutiju, Iranu, Iraku, Kuvajtu, Libanu, Libiji, Maleziji, Pakistanu, Siriji, Somaliji, Sudanu i Jemenu.

Sedam od ovih zemalja ne prihvataju ni pasoše u kojima se nalazi viza za Izrael, te tako ni Italijani koji su putovali u Izrael ne mogu da posete Saudijsku Arabiju, Iran, Kuvajt, Liban, Libiju, Siriju, Sudan i Jemen.

Srbija se prema indeksu britanske kompani Henley, nalazi na 34. mestu jer bez vize može da se putuje u 140 zemalja.

Državljani Slovenije bez tog dokumenta ne mogu da idu u 184 zemlje, Hrvatske u 183, Crne Gore i Severne Makedonije po 128, a Bosne i Hercegovine u 123.

петак, 13. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи