Читај ми!

SAD pozivaju građane da napuste Liban zbog straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Ambasada SAD pozvala je svoje građane, koji se nalaze u Libanu, da napuste državu po, kako kažu, "bilo kojoj dostupnoj karti" usled rastućih tenzija na Bliskom istoku. Takav poziv je usledio nakon sličnog poziva Britanije koja je navela da bi regionalna situacija uskoro mogla da eskalira.

Američka ambasada u Bejrutu pozvala je svoje građane da napuste Liban "po bilo kojoj dostupnoj karti", usred rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Savet je usledio nakon sličnog upozorenja britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lemija, koji je rekao da bi se regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

Iran je obećao "ozbiljnu" osvetu Izraelu, koji krivi za smrt šefa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu ranije tokom nedelje.

Ubistvo Hanijea usledilo je nekoliko sati nakon što je Izrael ubio komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

Strahuje se da bi Hezbolah, grupa sa sedištem u Libanu koju podržava Iran, mogao da odigra važnu ulogu u takvoj odmazdi, što bi zauzvrat moglo da izazove ozbiljan odgovor Izraela.

Hezbolah je u nedelju oko 00:25 po lokalnom vremenu lansirao desetine raketa na grad Beit Hilel na severu Izraela.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako izraelski PVO sistem Gvozdena kupola presreće rakete. Nema izveštaja o žrtvama.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je dalo savet svojim građanima, rekavši onima u Libanu da odmah odu i upozoravajući druge da ne putuju tamo.

Kanada je upozorila svoje državljane da izbegavaju putovanja u Izrael, pored postojećeg saveta da ne idu u Liban, jer "situacija može dalje da se pogorša bez upozorenja" u regionu.

Američka ambasada saopštila je tokom jučerašnjeg da bi oni koji odluče da ostanu u Libanu trebalo da "pripreme planove za vanredne situacije" i da budu spremni da se "zaklone na mestu na duži vremenski period".

U saopštenju se navodi da je nekoliko avio-kompanija obustavilo i otkazalo letove, a mnogi su rasprodati, ipak "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne".

Prpreme pred moguću eksalaciju

Pentagon je saopštio da raspoređuje dodatne ratne brodove u regionu kako bi pomogao u odbrani Izraela od mogućih napada Irana i njegovih zastupnika.

Velika Britanija je rekla da šalje dodatno vojno osoblje, konzularno osoblje i službenike graničnih snaga da pomognu u bilo kakvoj evakuaciji - ali je pozvala građane Velike Britanije da napuste Liban "dok traju komercijalni letovi".

Dva britanska vojna broda su već u regionu, a Kraljevsko vazduhoplovstvo je stavilo transportne helikoptere u pripravnost.

Britanski ministar spoljnih poslova Lami je rekao da "ničiji interes nije da se ovaj sukob proširi na region".

Situacija u regionu iz dana u dan napetija

U međuvremenu u Gazi, najmanje 17 ljudi u školi u kojoj su smeštena raseljena lica ubijeno je u izraelskom napadu, saopštile su tokom jučerašnjeg dana  vlasti pod upravom Hamasa.

Izraelska vojska kaže da se škola Hamama u naselju Šeik Radvan u gradu Gazi koristila kao komandni centar za militante. Hamas je negirao da deluje iz civilnih objekata.

Izraelski ministri poslati su kući ovog vikenda sa satelitskim telefonima u slučaju napada na komunikacionu infrastrukturu zemlje.

Iran je u aprilu izveo vazdušni napad na Izrael koristeći 170 dronova, 30 krstarećih projektila i najmanje 110 balističkih projektila.

To je bila odmazda za izraelsko bomardovanje iranskog konzulata u Damasku u Siriji.

Mnogi strahuju da bi iranska odmazda ovom prilikom mogla poprimiti sličan oblik.

U telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u petak, vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bakeri Kani rekao je da će Iran "nesumnjivo iskoristiti svoje inherentno i legitimno pravo" da "kazni" Izrael.

Ranije je spiker na iranskoj državnoj iranskoj televiziji upozorio da će "svet biti svedok izvanrednih scena".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je Izraelce da su – "izazovni dani pred nama... Čuli smo pretnje sa svih strana. Spremni smo za svaki scenario".

Tenzije između Izraela i Irana su u početku eskalirale ubistvom 12 dece i tinejdžera u napadu na Golansku visoravan koju su okupirali Izrael.

Izrael je optužio Hezbolah i obećao "ozbiljnu" odmazdu, iako je Hezbolah negirao da je umešan.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи