Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Njujork tajms: Hamnei naredio napad na Izrael; protesti u Istanbulu i na Zapadnoj obali

Sukob Izraela i Hamasa – 299. dan. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei naredio je direktan napad na Izrael zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, javlja Njujork tajms, pozivajući se na trojicu iranskih zvaničnika. Povodom ubistva Hanijea, protesti u Istanbulu i na Zapadnoj obali, dok se istovremeno vanredno sastao SB UN. S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je usled pretnji na odmazdu njegova zemlja spremna za svaki scenario.

Њујорк тајмс: Хамнеи наредио напад на Израел; протести у Истанбулу и на Западној обали Њујорк тајмс: Хамнеи наредио напад на Израел; протести у Истанбулу и на Западној обали

Izraelske snage saopštile su da su tokom jučerašnjeg dana izvele napad na predgrađe Bejruta, te da je meta napada bio viši komandat Hezbolaha, koji stoji iza raketiranja Golanske visoravni u kome je ubijeno 12 dece. IDF veruju da je stradao u napadu.

Najmanje jedna osoba stradala, a 68 ih je stradalo u napadu na Bejrut, saopštilo je libansko ministarsto zdravlja.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant ocenio je da je libanska grupa napadom na Majdal Šams "prešla crvenu liniju".

Liban je, istovremeno, osudio napad na njegovu prestonicu, uz najavu da će podneti žalbu Ujedinjenim nacijama.

Osudi napada priključio se i Hamas, ocenjujući da je reč o "opasnoj eskalaciji", dok je Moskva navela da Izrael krši međunarodno pravo.

Bela kuća je, međutim, navela da ne veruje da je rat između Izraela i Hezbolaha neizbežan, ističući da nastavlja svoje diplomatske napore da bi se izbegla eskalacija sukoba.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa je, u međuvremenu, navelo da je broj stradalih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 39.400, a ranjenih je 90.996.

Za to vreme, izraelska vojska je saopštila da je završila operaciju u Kan Junisu, koja je trajala više od nedelju dana, dok su palestinski lekari naveli da je u napadima IDF-a u tom području ubijeno ukupno 255 Palestinaca.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи