Читај ми!

Rekonstrukcija atentata na Trampa: Neobezbeđen krov, (ne)primetan napadač i svedoci koje niko nije čuo

Atentator na Donalda Trampa pucao je sa krova objekta koji je udaljen oko 150 metara od bine na kojoj je govorio bivši predsednik SAD. Svedoci tvrde da su uočili muškarca koji puzi sa puškom po krovu i da su o tome obavestili policajce koji su delovali zbunjeno. FBI agenti smatraju da su bezbednosne službe napravile veliki propust zato što objekat u Trampovoj neposrednoj blizini nije bio obezbeđen.

Реконструкција атентата на Трампа: Необезбеђен кров, (не)приметан нападач и сведоци које нико није чуо Реконструкција атентата на Трампа: Необезбеђен кров, (не)приметан нападач и сведоци које нико није чуо

Tomas Metju Kruks (20) ispalio je "više hitaca" u pravcu Donalda Trampa na predizbornom skupu republikanskog kandidata u Batleru, u Pensilvaniji, ranivši bivšeg predsednika Sjedinjenih Država i još dve osobe, dok je još jedan posetilac mitinga preminuo ubrzo nakon ranjavanja.

Trampu je jedan od metaka okrznuo uvo, a na licu su mu se videli tragovi krvi. Nakon ukazane pomoći u bolnici, nalazi se na kućnom lečenju.

Federalni istražni biro (FBI) je okrakterisao napad kao atentat i pokušaj ubistva, a atentatora su likvidirali pripadnici Tajne službe nekoliko trenutaka posle pucnjave.

Atentator pucao sa neobezbeđenog krova u blizini bine

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je napadač pucao sa ravnog krova objekta koji je bio udaljen između 120 i 150 metara od bine na kojoj je Tramp govorio pred okupljenom masom simpatizera.

Iza bine i tribina nalaze se objekti (ambari) na lokalnoj farmi na čijim krovu su bili razmešteni policijski snajperisti koji su, čini se, jasno mogli da uoče napadača.

Svedoci atentata su za Si-En-En i Bi-Bi-Si naveli da su sa zemlje jasno uočili sumnjivu osobu na krovu jednog obližnjeg objekta i o tome obavestili najbliže policajce koji su delovali zbunjeno. 

"Ta osoba koja je pucala je čučnula, pa je puzala po krovu, sa puškom. Jasno se videlo. Obavestili smo policiju, ali nisu reagovali. Dva minuta kasnije, iz tog pravca su se začuli pucnji", rekao je jedan od svedoka događaja.

Bilo je 18.11... 

Prema rasporedu, miting je počeo u 17 časova po lokalnom vremenu. Tramp se masi obratio u 18.03, a pucnji su se čuli u 18.11.

Minut kasnije, pripadnici Tajne službe su obavestili bivšeg američkog predsednika da mu uvo krvari, a u 18.14 Trampova delegacija vozilima je napustila područje na kojem je održan predizborni skup.

FBI je u 18.42 izdao prvo saopštenje u kom se navodi da je Tramp dobro i bezbedno. Sat vremena kasnije potvrđena je smrt napadača, nakon čega su se oglasili prvo aktuelni predsednik Džozef Bajden, a potom i Tramp.  

Bivši FBI agenti: Nečuveno da niko od naših nije bio na krovu sa kog je pucano

Dvojica bivših FBI agenata u analizi za Si-En-En ističu da su iznenađeni činjenicom da krov objekta sa kojeg je atentator pucao nije bio obezbeđen s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini bine. 

"Krov je trebalo da bude obezbeđen pre samog skupa", kaže Stiv Mur, penzionisani specijalni FBI agent i bivši snajperista ove organizacije.

Njegov kolega, Bobi Čekon, smatra da je činjenica da niko nije čuvao objekat sa kojeg je pucano "veliki propust" bezbednosnih službi i "savršena prilika za potencijalne napadače".

"Ta zgrada je najbliža bini. Sa jasnim pregledom. Šokiran sam da nikoga od naših nije bilo na tom krovu", naglašava Čikon.

Obojica sagovornika navode da je ideja da taj krov bude slobodan i neobezbeđen nečuvena.

"Sada slede velike i drastične promene u bezbednosnim procedurama kao posledica ovog događaja. Prsten obezbeđenja morao bi da bude daleko širi", zaključuju bivši FBI agenti. 

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару