Читај ми!

Tramp preživeo atentat i krenuo na konvenciju Republikanaca; Bajden: Tajna služba da preispita protokole

Posle pucnjave u Pensilvaniji, kada je na predizbornom skupu pogođen bivši predsednik SAD Donald Tramp, napadač koga su ubili pripadnici Tajne službe identifikovan je kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks. Istragu fodi FBI koji pokušava da utvrdi i motiv, dok se ispituju i propusti službi zaduženih za zaštitu bivšeg predsednika SAD. Donald Tramp dan posle atentata krenuo u Milvoki na Republikansku nacionalnu konvenciju. Američki predsednik Džozef Bajden ponovio da nema mesta nasilju u SAD i poziv na jedinstvo nacije.

Трамп преживео атентат и кренуо на конвенцију Републиканаца; Бајден: Тајна служба да преиспита протоколе Трамп преживео атентат и кренуо на конвенцију Републиканаца; Бајден: Тајна служба да преиспита протоколе

Republikanski kandidat za predsednika SAD, Donald Tramp hitno je evakuisan sa skupa u gradiću Batler u Pensilvaniji, pošto je na njega pucala za sada neidentifikovana osoba.

Napadač je, kako javljaju Vašington post i Foks njuz, ubijen, dok je još jedna osoba stradala tokom pucnjave.

Tramp je, zaštićen telima telohranitelja, ispraćen do automobila, a kolona blindiranih vozila je, ubrzo zatim, napustila mesto na kojem je održan skup.

O događajima u gradiću severno od Pitsburga odmah je obavešten i predsednik SAD Džozef Bajden, a protiv politički motivisanog nasilja, pola sata posle incidenta, ustali su zvaničnici obe partije – demokrate i republikanci.

Na uveličanoj fotografiji, načinjenoj neposredno pre nego što je Donald Tramp evakuisan sa bine, vidi se kako krvari iz uva i ima dve ogrebotine na licu.

Kako javljaju američki mediji čula su se najmanje dva puvnja, nakon čega su se pripadnici Tajne službe bacili na Trampa. Tek nakon što je napadač uklonjen Tramp je evakuisan sa bine.

Predstavnici Trampove kampanje, bez objašnjavanja šta se dogodilo, zahvalili su se pripadnicima službi bezbednosti na brzoj reakciji.

”Predsednik Tramp zahvaljuje organima za sprovođenje zakona i onima koji su prvi odgovorili tokom ovog gnusnog čina“, rekao je portparol štaba Stiven Čung.

"On je dobro i nalazi se na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi”, objavio je Trampov tim na mreži ”Iks”, nekadašnjem Tviteru. 

Dvadesetak minuta posle incidenta, Tajna sluzžba zamolila je predstavnike medija da se udalje, jer je mesto na kojem je održan Trampov skup proglašeno mestom zločina. Navode da je Tramp bezbedan i da je to aktivan slučaj istrage Tajne službe. 

Lider demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakim Džefris rekao je da se moli za  Trampa.

"Moje misli i molitve su sa bivšim predsednikom Trampom. Zahvalan sam na odlučnoj reakciji organa bezbednosti. Amerika je demokratija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo", napisao je Džefris na mreži Iks.

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi poziva na jedinstvo nakon što je Tajna služba hitno evakuisala Donalda Trampa sa bine na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

"Sada je vreme da svaki Amerikanac koji voli našu zemlju odstupi od podele, odrekne se svakog nasilja i ujedini se u molitvi za Trampa i njegovu porodicu",napisao je on u objavi na mreži Iks.

Lider većine u Senatu Čak Šumer izdao je saopštenje nakon incidenta.

"Užasnut sam onim što se dogodilo na Trampovom skupu u Pensilvaniji i osećam olakšanje što je bivši predsednik Tramp bezbedan. Političkom nasilju nije mesto u našoj zemlji", rekao je Šumer.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару