Lov na Mohameda Deifa, osam pokušaja ubistva Hamasovog gospodara senki

Izraelska vojska tvrdi da je u Kan Junisu ubila Muhameda Deifa, Hamasovog gospodara senki i jednog od najtraženijih lidera palestinskih boraca. U napadu ubijeno 90, a ranjeno 300 ljudi. Osmi pokušaj ubistva tvorca vojnog krila Hamasa. U dosadašnjim napadima bio je, više puta, ozbiljno ranjen. Bez potvrde o njegovoj smrti.

Лов на Мохамеда Деифа, осам покушаја убиства Хамасовог господара сенки Лов на Мохамеда Деифа, осам покушаја убиства Хамасовог господара сенки

Nagorena invalidska kolica stajala su, sredinom decembra, povrh gomile šuta, nastalog posle eksplozije izraelske rakete nedaleko od trga Palestina u Gazi. Oko razbijenih cigli na ulazu u jedan od tunela nisu pronađeni tragovi krvi. Mosad i Šin Bet su još jednom promašili najtraženijeg među Hamasovim operativcima, Mohameda Deifa.

Osam meseci kasnije, najmanje 90 Palestinaca je ubijeno, a oko 300 ranjeno u raketnom napadu u Kan Junisu, navodnom novom skrovištu Mohameda Deifa, "gospodara senki".

Izraelska vojska je, odmah posle napada, saopštila da "veruje da je Deif ubijen", ali je Hamas tu tvrdnju odbacio optužujući vlasti u Jerusalimu da "lažima pokušavaju da prikriju zločine".

Bio je to osmi pokušaj Izraelaca da likvidiraju jednog od najuticajnijih komandanata Mosada, kojeg Jerusalim smatra odgovornim za transformaciju prilično amateraske družine zvane "El Kasam brigade" u ozbiljnu vojnu formaciju.

Raketni napad u Kan Junisu bio je zajednička operacija više rodova izraelske vojske i skoro sigurno dve najveće obaveštajne agencije - Mosada i Šin Beta, koji su već prve nedelje rata u Pojasu Gaze formirale jedinicu "Nili", sa isključivim zadatkom da locira i likvidira sve lidere i pripadnike Hamasa, koji su učestvovali u upadu na izraelsku teritoriju 7. oktobra, pobili više od 1.200 i oteli oko 200 Izraelaca.

Prema izraelskim izvorima, dvojica značajnih lidera Hamasa krili su se na čistini, okruženoj zgradama, drvećem i sklepanim barakama. U vreme, ali i pre napada bili su okruženi civilima.

Uprkos izraelskim tvrdnjama, za sada nema dokaza da je Deif zaista mrtav, ali je saudijski El Hadah javio da je u ovom napadu ubijen komandant Hamasove brigade u Kan Junisu, Rafa Salama.

Izraelska vojska, takođe, tvrdi da su većina od 70 ubijenih bili pripadmnici Hamasa.

Sedam ubistava Mohameda Deifa

Izraelski obaveštajci su, od 2001. godine, u sedam navrata pokušali da ubiju Mohameda Deifa, koji se još od sredine devedesetih godina nalazi na samom vrhu najtraženijih begunaca, odgovornog za planiranje i izvođenje serije napada na izraelske vojnike i civile, uključujući i postavljanje bombi u autobuse pre tridesetak godina.

Poslednji put, Izraelci su pokušali da ga ubiju u decembru prošle godine, kada su raketama zasuli jedan od ulaza u tunel nedaleko od trga Palestina u Gazi, ali su na mestu eksplozija, docnije, pronašli samo gomilu šuta i nagorena invalidska kolica.

Mohamed Deif je, navodno, u nekoliko navrata teško ranjen, pa se zbog povreda teško kretao i često koristio invalidska kolica. Takođe, u jednoj od eksplozija izgubio je oko.

Izraelci su pokušali da ga ubiju i 2014. godine, kada su mu stradali supruga, sin i trogodišnja ćerka. Ukupno, Mosad i Šin Bet su osam puta pokušavali da likvidiraju Mohameda Deifa.

Palestinske vlasti, na čijem se čelu nalazi Mahmud Abas, uhapsile su ga 2000. godine, ali je Deif uspeo da pobegne iz pritvora. U izraelskom zatvoru je krajem osamdesetih proveo više od godinu i po dana.

Odmah nakon izlaska iz zatvora, formirao je vojno krilo Hamasa.

Smatra se odgovornim za samoubilačke napade u Tel Avivu i Jerusalimu 1996. godine u kojima je ubijeno 58, a ranjeno više od 150 Izraelaca, posle kojih je za njim počela ozbiljna potera izraelskih tajnih službi.

Takođe, izraelski obaveštajci tvrde da je Deif bio glavna spona u složenoj saradnji Irana, Sirije, Hezbolaha i Hamasa, te organizator proizvodnje projektila u improvizovanim radionicama širom Gaze.

Nalazio se i na čelu "jedinice iz senke", koja je odgovorna za čuvanje talaca, koje je Hamas prethodnih decenija otimao u Izraelu.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи