Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izrael: Kontrolišemo 75 odsto Filadelfijskog koridora; Erdogan: Netanjahu je vampir koji se hrani krvlju

Sukob Izraela i Hamasa – 236. dan. Izrael kontroliše 75 odsto Filadelfijskog koridora, odnosno tampon-zone koja se proteže duž granice Gaze sa Izraelom, tvrdi savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Cači Hanegbi. Bela kuća, nakon što je u napadu kod Rafe poginulo 45 osoba, saopštava da operacija Izraela ne prelazi "crvene linije" SAD. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštava da je od početka sukoba stradao 36.171 Palestinac. Iran je poslao Hutima balističku raketu koja se lansira s mora, javlja Tasnim.

Израел: Контролишемо 75 одсто Филаделфијског коридора; Ердоган: Нетанјаху је вампир који се храни крвљу Израел: Контролишемо 75 одсто Филаделфијског коридора; Ердоган: Нетанјаху је вампир који се храни крвљу

Tenkovi izraelske vojske (IDF) stigli su do centra Rafe tokom prethodnog dana. Prema izveštaju Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice, iz Rafe je već otišlo više od milion Palestinaca. 

Novi izveštaj usledio je dva dana nakon što je u izbegličkom kampu u ovom gradu poginulo najmanje 45 civila, zbog čega je Alžir tražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, u čemu su dobili i podršku Francuske. 

Iz IDF-a i dalje utvrđuju posledice udara na, kako kažu, bazu Hamasa i ističu da je "municija ili neka druga zapaljiva materija prouzrokovala sekundarnu eksploziju i požar u kojem su stradali civili".

Američki Stejt department u novoj reakciji na dešavanja na jugu palestinske enklave brani "pravo Izraela da se bori protiv Hamasa", ali ističu i da u tom procesu mora da štiti živote nedužnih Palestinaca.

U izveštajima sa terena Rojtersa i Al Džazire ističe se i da je juče bilo napada u blizini kampa u Mavasiju, zapadno od Gaze. Britanska agencija piše da je poginulo sedmoro civila, katarska televizija da je stradala 21 osoba, dok je izraelska vojska negirala navode. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da podržava priznanje nezavisne Palestine, nakon što su ranije danas Irska, Španija i Norveška saopštile da su priznale palestinsku državu u okviru granica iz 1967. godine.

Danska je u parlamentu odbacila predlog da se glasa o priznanju. Izraelci su zahvalni Kopenhagenu, dok ističu da su Madrid, Oslo i Dablin priznanjem podržali "terorističko čudovište Hamas". 

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи