Читај ми!

MKS zatražio nalog za hapšenje Netanjahua i Galanta

Međunarodni krivični sud (MKS) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan kaže da postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Benjamin Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, prenosi Rojters.

Sud je, takođe, zatražio hapšenje izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Kan je rekao da su protiv Netanjahua i Galanta podnete optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Izrael negira da je počinio ratne zločine u ratu u Gazi, izazvan napadom Hamasa 7. oktobra.

Hamas: Žrtva se izjednačava sa dželatom; Izraelski ministar: Predstava mržnje prema Jevrejima

Visoki zvaničnik Hamasa ocenio je za Rojters da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom".

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič ocenio je zahtev tužioca MKS-a kao "predstavu licemerja i mržnje prema Jevrejima” podsećajući na nacističku propagandu.

"Nalozi za hapšenje protiv njih su nalozi za hapšenje protiv svih nas“, rekao je Smotrič u saopštenju, pozivajući zemlje prijateljske Izraelu da preduzmu mere za raspuštanje MKS-a.

Pretpretresno veće sudija treba da utvrdi da li ima dovoljno dokaza za izdavanje naloga za hapšenje.

Berlin: Zahtev za hapšenje lidera Izraela i Hamasa daje lažnu sliku o ekvivalentnosti

Nemačka je ocenila da zahtevi tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o izdavanju naloga za hapšenje izraelskih lidera i lidera Hamasa zbog sumnje da su počinili ratne zločine daju "lažni utisak o ekvivalentnosti".

"Istovremeno podnošenje naloga za hapšenje lidera Hamasa s jedne strane i dvojice izraelskih zvaničnika s druge strane dalo je lažan utisak o ekvivalentnosti", navodi se u saopštenju portparola nemačkog ministarstva spoljnih poslova uz podsećanje da je 7. oktobra "Hamas izvršio varvarski masakr" u zajednicama na jugu Izraela.

"Hamas nastavlja da drži izraelske taoce u neopisivim uslovima, napada Izrael raketama i koristi civilno stanovništvo Gaze kao živi štit. Izraelska vlada ima pravo i dužnost da zaštiti i brani svoj narod", ukazuje se u saopštenju i ocenjuje da je u tom kontekstu "jasno da se primenjuje međunarodno humanitarno pravo". 

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару