Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

IDF: Ubijena dva visoka zvaničnika Hamasa; MKS zatražio izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta

Sukob Izraela i Hamasa – 227. dan. Dva visoka zvaničnika Hamasa ubijena su u izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze, saopštio je Šin Bet. Međunarodni krivični sud (MKS) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina. Izraelski ministar spoljih poslova Izrael Kac poručio je da je nalog MKS-a jednak napadu na žrtve 7. oktobra. Oglasio se i Hamas i poručio da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom". Broj ubijenih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra porastao je na 35.562, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

ИДФ: Убијена два висока званичника Хамаса; МКС затражио издавање налога за хапшење Нетанјахуа и Галанта ИДФ: Убијена два висока званичника Хамаса; МКС затражио издавање налога за хапшење Нетанјахуа и Галанта

Izraelske snage (IDF) su tokom prethodnog dana izvele napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba, a ranjeno više desetina civila.

Takođe, IDF su nastavile operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, a u borbama sa Hamasom stradala su i dvojica izraelskih vojnika, dok su još četvorica povređena.

Dalje od borbi, jordanski šef diplomatije zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, što je potvrđeno na sastanku sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice. 

U diplomatskoj misiji bio je i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar ratnog kabineta Beni Ganc daleko su od diplomatskih odnosa u domaćim okvirima, gde se žustro prepiru oko plana za Gazu.

Ganc je najpre zahtevao od Netanjahua da predstavi svoj posleratni plan za Gazu, uključujući i određivanje ko bi mogao da vlada teritorijom, i upozoravajući da će se njegova opoziciona stranka povući iz koalicione vlade ako plan ne bude konsolidovan do 8. juna. 

Premijer Izraela potom je optužio svog koalicionog partnera da "ultimatum upućuje premijeru, umesto Hamasu", kao i da su Gancovi zahtevi "prazne reči" koje bi u praksi značile "kraj rata" i "poraz Izraela".

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи