Читај ми!

Devojčica oteta u Nigeriji pre 10 godina spasena sa svoje troje dece

Devojčica Lidija Sajmon, koja je oteta iz škole zajedno sa stotinama drugih tokom racije ekstremista pre 10 godina na severoistoku Nigerije, spasena je zajedno sa svoje troje dece, saopštila je nigerijska vojska.

Lidiju Sajmon, koja je u petom mesecu trudnoće, spasile su nigerijske trupe u oblasti Gvoza u državi Borno, gde se već 15 godina vlasti suprotstavljaju islamskim ekstremistima, navodi se u saopštenju vojske, preneo je AP.

Saopštenje je propraćeno slikom Sajmon i njene dece, koja imaju između dve i četiri godine.

Ona tek treba da se ponovo spoji sa svojom porodicom.

Sajmon je bila među 276 devojčica otetih iz škole u ​​nigerijskom selu Čibok u aprilu 2014. na vrhuncu ekstremističkog nasilja u regionu. Oko 80 se i dalje nalaze u zatočeništvu.

Nigerijska vojska nije saopštila kako je Sajmon oslobođena osim da je spasena u Ngošeu, 130 kilometara severno od glavnog grada države Borno, Maidugurija.

Agencija AP navodi da, prema izjavama roditelja i bezbednosnih analitičara, ima malo dokaza da država sprovodi specijalnu vojnu operaciju za oslobađanje otetih  žena. One koji su se vratile poslednjih godina uglavnom su nađene napuštene u šumama.

Jedna od aktivistkinja koja se zalaže za njihovo oslobađanje rekla je da su neke od njih pobunjenici silovali ili prisiljavali na brak.

“Čuli smo priče onih koje su se vratile o traumi i nasilju s kojima su se suočile. Neko ko je kidnapovan pre 10 godina ne vraća se kao ista osoba“, rekla je aktivistkinja.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије