Читај ми!

Poplava u pustinji – jednogodišnja količina kiše pala u danu u Dubaiju

Nezapamćene padavine izazvale su potop u Dubaiju. Jednogodišnja količina kiše pala je za samo 24 sata. Putevi su se pretvorili u reke, a voda poplavila mnoge objekte.

Поплава у пустињи – једногодишња количина кише пала у дану у Дубаију Поплава у пустињи – једногодишња количина кише пала у дану у Дубаију

Više od 140 milimetara kiše palo je u utorak u Dubaiju za samo 24 sata – otprilike jednogodišnja količina padavina na tom području.

Nacionalni centar za meteorologiju saopštio je da je to najveća količina padavina u poslednjih 75 godina, odnosno od 1949. od kada se vrše merenja.

Kiša je padala tako jako da su mnogi vozači bili primorani da napuste svoja vozila, jer su se putevi pretvorili u reke, pa je vožnja bila nemoguća.

Nevreme je poremetilo i avio-saobraćaj na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, trećem najprometnijem aerodromu na svetu, koji je bio zatvoren, a letovi preusmereni.

Poremećaji u radu aerodroma nastavljeni su i danas. Prilazni putevi su blokirani zbog poplava, a više avio-kompanija javlja da će biti kašnjenja letova.

I aerodrom saopštava da se letovi i dalje preusmeravaju i da će biti kašnjenja.

"Savetujemo vam da ne dolazite na aerodrom osim ako je to apsolutno neophodno", naveo je aerodrom na Tviteru.

Avio-kompanija "Emirejts" obustavila je letove iz Dubaija od jutros do ponoći.

Snimci sa društvenih mreža pokazuju i da su prizemlja mnogih objekata poplavljena.

Zatvorene su škole, otkazani sportski događaji, a tržni centri pretrpeli su ozbiljnu štetu, kao i pojedini putevi.

Kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai ima toplu i suvu klimu. Padavine su retke i u mnogim oblastima postoji ograničena infrastruktura, odnosno drenaža za suočavanje sa ovako ekstremnim vremenskim uslovima.

Kiša je padala i u Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. U susednom Omanu najmanje 18 ljudi je poginulo, a više njih se vodi kao nestalo u obilnim padavinama poslednjih dana, prenose mediji. 

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије