Читај ми!

Ko je novi predsednik Slovačke – populista naklonjen Rusiji, blizak saradnik premijera Fica

Peter Pelegrini pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj. Nekadašnji premijer Slovačke, bliski saradnik sadašnjeg premijera Roberta Fica sa kojim deli naklonjenost Rusiji, obećao je da će osigurati da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata.

Ко је нови председник Словачке – популиста наклоњен Русији, близак сарадник премијера Фица Ко је нови председник Словачке – популиста наклоњен Русији, близак сарадник премијера Фица

Peter Pelegrini postaće šesti predsednik Slovačke od sticanja nezavisnosti nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine. Na toj funkciji naslediće Zuzanu Čaputovu, prvu ženu na čelu države u toj zemlji.

Pelegrini ima italijanske korene. Njegov pradeda Leopoldo Pelegrini došao je u tadašnju Austrougarsku kako bi učestvovao u izgradnji pruge između Ljevice i Zvoljena.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Matej Bel" i Tehničkom univerzitetu u Košicama, fokusirajući se na bankarstvo, investicije i finansije. Od 2002. do 2006. godine radio je kao ekonomista.

Poznat je kao bliski saradnik sadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica. Ficova partija Smer pobedila je na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine na proruskoj i antiameričkoj platformi, a deo koalicione Vlade koju je Fico formirao je i Pelegrinijeva stranka Hlas (Glas).

Pelegrini, koji je bio Ficov zamenik u Smeru, postao je premijer 2018. godine, nakon što je Fico bio primoran da podnese ostavku posle velikih antivladinih protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Kasnije se odvojio od Fica i osnovao sopstvenu stranku Glas, više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-levičarskog Smera.

Podrška Moskvi u kampanji – hoće li biti zaokreta u spoljnoj politici

Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a njegov protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je "ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini", iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

"Izbori se mogu dobiti tako što će se drugi učiniti ratnim kandidatom. Ovo neću zaboraviti", rekao je Pelegrinijev protivkandidat Korčok nakon proglašenja rezultata.

Pelegrini, koji se smatra umerenijim od Fica, rekao je da njegov izbor neće značiti žurbu sa bilo kakvom fundamentalnom promenom u spoljnoj politici.

"Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike. Takođe garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO-a", rekao je Pelegrini.

Kritičari u strahu

Pelegrinijeva pobeda učvrstila je Ficovu vlast dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim državnim položajima.

Kritičari brinu da će Slovačka pod vlašću Roberta Fica napustiti svoj prozapadni kurs i slediti uputstva Mađarske.

Nova vlada je odmah obustavila bilo kakvu isporuku oružja Ukrajini.

Hiljade ljudi nedavno su izašle na ulice širom Slovačke kako bi se usprotivili Ficovoj proruskoj politici, ali i planovima za izmenu krivičnog zakona i preuzimanje kontrole nad javnim medijima.

Malo je verovatno, kako tumače kritičari, da će mu novoizabrani predsednik Pelegrini stati na put.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара