Putin u intervjuu Takeru Karlsonu: SAD je bombardovanjem SR Jugoslavije pustio ”duha iz lampe”

Sjedinjene Američke Države su, bombardovanjem SR Jugoslavije, pustile ”duha iz lampe” iako je Rusija protestovala i upozoravala da su tim činom narušene Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu. Poručio je i da će se Rusija i Ukrajina "pre ili kasnije dogovoriti", kao i da globalni rat ne dolazi u obzir, jer bi celo čovečanstvo doveo na ivicu uništenja.

Путин у интервјуу Такеру Карлсону: САД је бомбардовањем СР Југославије пустио ”духа из лампе” Путин у интервјуу Такеру Карлсону: САД је бомбардовањем СР Југославије пустио ”духа из лампе”

”Odgovoreno je da su Povelja UN i međunarodno pravo zastareli i da sve mora biti promenjeno, jer je izmenjen balans snaga”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.  

Putin je rekao da su tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina ”razvlačili kroz blato, optuživali da je alkoholičar i da ništa ne razume, iako je, uverevam vas, sve dobro razumeo”, rekao je Putin.

Kada sam 2000. godine postao predsednik, pomislio sam – ”dobro, jugoslovensko pitanje je završeno, ali mogli bismo da obnovimo odnose i otvorimo vrata kroz koja je Rusija pokušavala da uđe”.

Ruski predsednik je rekao i da je tadašnjeg šefa Bele kuće Bila Klintona pitao da li misli da bi Rusija, ukoliko bude zamoljena, mogla da postane članica NATO-a.

Klinton mu je, kako tvrdi, odgovorio da to nije moguće.

”Ne znači ne. Shvatili smo da nismo dobrodošli i rekli smo: dobro, hajde da gradimo odnose na drugačiji način tražeći zajedničke interese na nekoj drugoj strani”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je kao primer takve potrage za zajedničkim interesima naveo događaje na Bliskom istoku i u Iraku, gde su odnosi građeni na veoma pažljiv i obziran način.

Istovremeno, dodao je Putin, neprestano sam postavljao pitanje zbog čega Sjedinjene Države podržavaju separatiste na Kavkazu.

Ruski predsednik je odgovorio da je od američkog kolege dobio odgovor da će ”prebiti odgovorne”, ali da se na koncu, nipta dramatično nije promenilo.

"Pre ili kasnije Rusija i Ukrajina će se dogovoriti"

Putin je u intervjuu poručio da će se Rusija i Ukrajina "pre ili kasnije dogovoriti" ističući da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava ima "elemente građanskog rata".

"Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći", poručio je Putin.

Poručio je i da je državni udar u Ukrajini 2014. godine izvela oružana opozicija uz podršku CIA.

"Tehnički, uradili su sve kako treba, postigli šta su hteli – promenili su vlast. Ali sa političke tačke gledišta, ovo je ogromna greška. Ovde, naravno, politički vrh nije funkcionisao kako treba. Politički vrh je trebalo da vidi do čega bi to dovelo", rekao je Putin.

Ukrajina je donela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku, rekao je Putin. Kako je istakao: "Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi".

"Rusija za sada nije postigla cilj specijalne vojne operacije, jer je jedan od njih – denacifikacija: zabrana različitih neonacističkih pokreta", rekao je Putin.

Dodao je da NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, da postoje opcije, ako postoji želja.

"Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog", rekao je Putin.

"Rusija nema interes da napadne Poljsku, globalni rat ne dolazi u obzir"

Predsednik Rusije naveo je da Moskva nema interes da napadne Poljsku, dodavši da globalni rat ne dolazi u obzir.

"Samo u jednom slučaju bi moglo da dođe do toga – ako dođe do napada na Rusiju iz Poljske. Zašto? Zato što nemamo interese ni u Poljskoj, ni u Letoniji – nigde", poručio je Putin u intervjuu na pitanje da li može da zamisli scenario u kojem bi Moskva poslala trupe u Poljsku.

Dodao je da globalni rat ne dolazi u obzir, jer je to, kako ističe, protivno zdravom razumu.

"Globalni rat bi doveo celo čovečanstvo na ivicu uništenja", rekao je Putin.

"SAD su raznele Severni tok, celom svetu je jasno šta se dogodilo"

Putin je istakao da su SAD raznele gasovod "Severni tok" i dodao da je celom svetu jasno šta se dogodilo u tom slučaju.

"U ovom slučaju ne treba da gledamo samo one koji su zainteresovani za tako nešto, već i one koji imaju mogućnost da to urade, jer može da bude dosta onih koji su zainteresovani, ali nisu svi oni sposobni da se spuste na dno Baltičkog mora i izvedu ovu eksploziju. Te dve komponente bi trebalo da budu povezane. Ko je zainteresovan i ko je sposoban", rekao je Putin u intervjuu.

Na pitanje američkog voditelja zašto ne iznese dokaze o tome i time "odnese pobedu u propagandnom ratu", ruski predsednik je poručio da je u propagandnom ratu "veoma teško pobediti SAD, zato što Amerika kontroliše sve svetske i mnoge evropske medije".

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара