Rekordne zaplene kokaina u luci u Antverpenu – prošle godine u kontejnerima otkriveno 116 tona

Tokom 2023. godine u belgijskoj luci Antverpenu zaplenjeno je rekordnih 116 tona kokaina, što je za devet tona više nego prethodne godine, dok je tokom cele 2021. godine otkriveno 90 tona. Policija navodi da trenutno ima kapaciteta da proveri svega dva odsto kontejnera. Stručnjaci ocenjuju da je zaplenjeno oko 10 procenata kokaina koji cirkuliše na teritoriji Belgije.

Trend porasta količine zaplenjenog kokaina u luci u belgijskom gradu Antverpenu nastavljen je i tokom 2023. godine. Zaplenjeno je 116 tona kokaina, što je za devet tona više nego 2022. godine, prenosi belgijski javni servis RTBF.

Poređenja radi, tokom 2021. godine zaplenjeno je 90 tona kokaina, a godinu dana ranije 66 tona.

Kroz luku u Antverpenu je tokom prošle godine prošlo je 12,5 miliona kontejnera, a provereno ih je od jedan do dva odsto. Ti kontejneri su izabrani zbog toga što dolaze iz područja koja su označena kao rizična, poput zapadnog dela Afrike i Južne Amerike. Provera se radi i na osnovu dobijenih informacija i vrste robe koja se prevozi.

Iz luke navode da zbog količine kontejnera ne mogu da proveravaju svaki, pošto nisu svi sumnjivi, a i zato što skeniranje kontejnera zahteva više vremena i osoblja.

Prošle godine skenirano je 6.000 kontejnera zbog sumnje na kokain, a cilj belgijske carine je da poveća procenat visokorizičnih kontejnera koji će proći kroz kontrolu.

Stručnjaci ocenjuju da je zaplenjeno oko 10 procenata kokaina koji cirkuliše na teritoriji Belgije. Luka u Antverpenu je posebno atraktivna krijumčarima kokaina, pošto je u istoj luci tokom prošle godine zaplenjeno i 4,8 tona kanabisa.

Luka poseduje dva skenera koji i kroz zatvorene kontejnere mogu otkriti kokain. Postoje i dva fiksna skenera, a antverpenska luka bi tokom ove godine trebalo da dobije još pet mobilnih skenera. U potrazi za drogom koriste se i psi.

Očekuje se da graničari u luci u Antverepenu dobiju i robote koji će poput pasa otkrivati da li se u kontejnerima nalaze narkotici.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара