Читај ми!

Kim Džong Un vojsci naredio ubrzanu pripremu za rat

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je vojsci, industriji municije i sektoru nuklearnog naoružanja da ubrzaju ratne pripreme za suprotstavljanje "neviđenim konfrontacionim potezima SAD", preneli su državni mediji Severne Koreje.

Kim Džong Un je istakao da će nastaviti saradnju sa "antiimperijalističkim državama", uključujući i Rusiju, dok Vašington optužuje Pjongjang da obezbeđuje oružje koje Moskvi pomaže u sukobu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Predsednik Južne Koreje Jun Sjukul je nakon izjava severnokroejskog vođe posetio vojnu jedinicu u blizini zone razdvajanja sa Severnom Korejom i pozvao na hitnu odmazdu ukoliko dođe do bilo koje vrste direktne provokacije.

Deveti plenarni sastanak Osmog centralnog komiteta Radničke partije Koreje počeo je u utorak da bi završio godinu u kojoj je izolovani Sever uneo nuklearnu politiku u svoj ustav, lansirao špijunski satelit i ispalio novu interkontinentalnu balističku raketu, podseća britanska agencija

Stabilizacija i nestašice hrane

Lider Severne Koreje predstavio je i ekonomske ciljeve za 2024. godinu, koju je opisao kao odlučujuću za postizanje prethodno najavljenog petogodišnjeg razvojnog plana zemlje.

"Najavio je stabilizaciju poljoprivrednog i industrijskog sektora", piše u izveštaju državne agencije KCNA.

Sa druge strane, Rojters piše da se Severna Koreja suočava sa nestašicama hrane već nekoliko decenija, uključujući veliku glad tokom devedesetih.

Međunarodni ekonomski stručnjaci navode da je potpuno zatvaranje granica sa Kinom i Rusijom tokom pandemije virusa korona dodatno ugrozilo zalihe hrane.

Procenjuje se da će proizvodnja useva u Severnoj Koreji da se poveća u odnosu na 2023. zbog povoljnih vremenskih uslova, ali južnokorejski mediji prenose da je i pomenuta količina daleko ispod onoga što je potrebno za rešavanje hronične nestašice hrane u zemlji.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара