Читај ми!

Putin: Potpuna besmislica tvrdnja Bajdena da Rusija planira napad na NATO članicu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio kao potpunu besmislicu tvrdnju predsednika SAD Džozefa Bajdena da će moskovske snage napasti zemlju NATO-a ako pobedi u ratu u Ukrajini, dodajući da Rusija nema interesa da se bori protiv Alijanse.

U molbi republikancima da ne blokiraju dalju vojnu pomoć ranije ovog meseca, Džozef Bajden je upozorio da ako bi Putin pobedio u Ukrajini  ne bi stao i da bi napao zemlju članicu NATO-a.

"To je potpuna glupost i mislim da je predsednik Bajden to razume“, rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju, dodajući da američki predsednik time pravda sopstvenu "pogrešnu politiku" prema Rusiji, prenosi Rojters.

"Rusija nema razloga, nema ni geopolitički, ni ekonomski, ni vojni interes da se bori protiv zemalja NATO-a", istakao je Putin.

Putin je rekao da će Finska ući u NATO u aprilu i da će to prisiliti Rusiju da "koncentriše određene vojne jedinice" na granici s tom zemljom.

Neuspeh ukrajinske kontraofanzive ove godine pokrenuo je pitanja na Zapadu i unutar Ukrajine o tome koliko su realni ukrajinski i  Zapadni ciljevi da se poraze ruske snage u Ukrajini.

Zvaničnici u Moskvi i na Zapadu su više puta govorili o "novom hladnom ratu", sa Rusijom i Kinom na jednoj strani i Zapadom na drugom.

Upitan o tome kako se može naći zajednički jezik sa Zapad s obzirom na retoriku obe strane, Putin je rekao da će morati da nađu zajednički jezik jer će "morati da računaju na Rusiju".

"Bio sam naivan u utisku o Zapadu"

Zapad, rekao je Putin, nije uspeo da razume razmere promena nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine za koji je istakao da je trebalo da ukloni svaku istinsku ideološku osnovu za sukob Rusije i Zapada.

"Stvarno sam imao naivan utisak", rekao je Putin o svojim stavovima o svetu 2000. godine.

Kako je naveo, realnost je da je nakon pada SSSR-a Zapad smatrao da samo treba malo da se sačeka do potpunog uništenja Rusije.

Putin smatra da je rat deo mnogo veće borbe sa SAD, za koje elita Kremlja kaže da ima za cilj da rascepka Rusiju, zgrabe njena ogromna prirodna bogatstva, a zatim se posvete obračunu sa Kinom.

Zapadni lideri, koji kao svoju glavnu pretnju vide Rusiju i Kinu, ponavljali su ranije da nemaju planove za uništenje Rusije.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара