Читај ми!

Australija se nakon više od 60 godina izvinila žrtvama leka zbog urođenih mana kod beba

Premijer Australije Entoni Albaniz uputio je formalno izvinjenje preživelima od posledica leka talidomid koji je pre više od 60 godina počeo da izaziva urođene mane kod beba širom sveta.

Australijski premijer Entoni Albaniz je u parlamentu uputio izvinjenje građanima koji su pre više od 60 godina od posledica talidomida, koji su lekari prepisivali zbog jutarnje mučnine, imali urođene mane, preneo je australijski Ej-Bi-Si.

Mnoge žrtve su doputovale u Kanberu i prisustvovale sednici parlamenta na kojoj je Albaniz uputio izvinjenje.

"Na današnji dan 1961. godine je talidomid povučen iz prodaje u Australiji. Svakog dana od tada, Australijancima koji su pogođeni posledicama talidomida bilo je potrebno izvinjenje. Danas, napokon, Australija govori da joj je žao", rekao je Albaniz.

Dodao je da pozdravlja što su žrtve leka prisustvovale sednici parlamenta.

"Vi ste bili borci za život od dana rođenja. Osim toga, bili ste borci, organizatori, šampioni i ratnici. Prečesto smo vas izneverili", rekao je Albaniz tokom obraćanja u parlamentu.

Istakao je da je vlada svesna da izvinjenje nije dovoljno u odnosu na godine neadekvatne podrške i obećao da ono što im se desilo nikada neće biti zaboravljeno.

Lek prepisivan za ublažavanje jutarnje mučnine i nesanice kod trudnica

Talidomid je prepisivan tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka kao lek za ublažavanje jutarnje mučnine i nesanice.

Uprkos tvrdnjama da je lek bezbedan, uzrokovao je da su deca rođena sa skraćenim udovima, slepilom, oštećenim sluhom i sa izmenjenim unutrašnjim organima.

Mnoge žene su pobacile ili su izgubile svoju decu nakon porođaja.

Australija je, nakon parlamentarne istrage 2019. godine, pokrenula program finansijske podrške žrtvama leka za koji se prijavilo više od 100 ljudi.

Lek, koji je razvijen u Nemačkoj tokom pedesetih godina, osim u Australiji, prepisivan je i u Kanadi i Velikoj Britaniji, koje su takođe pokrenule slične programe podrške preživelima.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво