Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Direktor bolnice Šifa: Ostali smo bez struje, vode i materijala; Vođa Hezbolaha: Front sa Izraelom će ostati aktivan

Trideset šesti dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući okolinu bolnice Šifa, koja je u petak bombardovana. Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je da su napadi na Šifu "dramatično intenzivirani". Direktor bolnice kaže da je kompleks opkoljen i da nema struje, vode, interneta i materijala. Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Izrael da zaustavi bombardovanje Gaze i ubijanje žena i dece, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael. IDF je najavio da će "humanitarne pauze" u severnom delu Pojasa Gaze danas trajati duže, kako bi Palestinci mogli da se evakuišu na jug. Na svakih 10 minuta u Pojasu Gaze bude ubijeno jedno dete, upozorio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. U Rijadu je počeo veliki islamsko-arapski samit na kojem će lideri zemalja razgovarati o sukobu u Gazi.

Директор болнице Шифа: Остали смо без струје, воде и материјала; Вођа Хезболаха: Фронт са Израелом ће остати активан Директор болнице Шифа: Остали смо без струје, воде и материјала; Вођа Хезболаха: Фронт са Израелом ће остати активан

Borbe na severu Pojasa Gaze su sve intenzivnije. Izraelske odbrambene snage optužile su Hamas da krije svoje borce po bolnicama i da koristi bolnički kompleks Šifa kao svoj glavni komandni centar. 

Izarelska vojska ističe i da ne puca na bolnice u Gazi, ali da će učiniti "ono što mora" ako pripadnici Hamasa budu pucali iz njih. 

Sa druge strane, palestinski zvaničnici osudili su izraelske napade na bolnice u kojima, ističu, ima mnogo civila. Svetska zdravstvena organizacija, takođe, navela je da je 20 bolnica u potpunosti van funkcije u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da od početka sukoba ubijeno 11.078 Palestinaca, od kojih 4.506 dece. 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, istovremeno, ocenio je da je "previše" Palestinaca ubijeno u ratu, te da previše njih pati, kao i da treba učiniti sve što je moguće da se spreče civilne žrtve.

Za to vreme, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk istakao je da obe strane ozbiljno krše ljudska prava civila u palestinskoj enklavi, pozvavši ih da traže mirovno rešenje.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару