Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

IDF: Završena opsada grada Gaze; više od 10.000 Palestinaca stradalo od početka sukoba

Trideset prvi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. IDF tvrdi da je ostvarila veliki napredak i da je su trupe završile opsadu grada Gaze. S druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštava da je više od 10.000 Palestinaca stradalo od početka sukoba. Benjamin Netanjahu: Ponudićemo stanovnicima Gaze "budućnost obećanja i nade". EU povećava humanitarnu pomoć za tu palestinsku enklavu.

ИДФ: Завршена опсада града Газе; више од 10.000 Палестинаца страдало од почетка сукоба ИДФ: Завршена опсада града Газе; више од 10.000 Палестинаца страдало од почетка сукоба

Izraelske snage su u nedelju uveče izvele opsežne udare na ciljeve u Pojasu Gaze, a sve komunikacije i internet veza u palestinskoj enklavi ponovo su prekinuti.

Portparol izraelske vojske general Danijel Hagari rekao je na brifingu da su Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do obale mora, efektivno podelivši enklavu na sever i jug.

Istovremeno, izraelska vojska je nastavila da razmenjuje prekograničnu vatru sa libanskim Hezbolahom, kojeg optužuje da destabilizuje situaciju na severnoj granici i neselektivno gađa naselja u Izraelu.

Hezbolah je u nedelju ispalio rakete na grad Kirjat Šmona na severu Izraela u znak odmazde za izraelski napad na južni Liban u kojem su poginuli žena i troje dece. Prethodno je jedan Izraelac ubijen u napadu koji je pokrenuo Hezbolah.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da je vojska spremna da u svakom trenutku krene u ofanzivu na sever.

Netanjahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne oslobodi taoce

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od početka sukoba stradalo 9.770 Palestinaca. U Pojasu Gaze je do sada poginulo gotovo 4.000 dece, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael neće pristati na prekid vatre u Gazi dok Hamas ne oslobodi taoce.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali.

Abas je rekao Blinkenu da mora doći do "hitne obustave vatre" i da se mora dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Nakon sastanka sa Abasom, Blinken je otputovao u nenajavljenu posetu Iraku, gde je razgovarao sa iračkim premijerom Mohamedom el Sudanijem i istakao da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi ''humanitarna pauza'' u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje pomoći, ali i izvlačenje talaca Hamasa.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара