Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izraelska vojska pojačava dejstva - pogođena pijaca u Gazi; Hamas: Nema pregovora o zarobljenim izraelskim vojnicima dok traju napadi

Petnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska pojačava napade, pogođena je pijaca u Gazi. Konvoj humanitarne pomoći preko graničnog prelaza Rafa ušao je u Pojas Gaze. Hamas poručuje da 20 kamiona pomoći neće promeniti katastrofalne medicinske uslove. Sa druge strane, izraelska vojska saopštava da će humanitarna pomoć ići samo na jug enklave, kao i da ne uključuje gorivo. Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi naglašava da će isključenje goriva iz humanitarne pomoći koja stiže u Gazu dovesti u opasnost živote bolesnih i ranjenih. U Kairu održan mirovni samit na kojem su arapski lideri osudili izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

Израелска војска појачава дејства - погођена пијаца у Гази; Хамас: Нема преговора о заробљеним израелским војницима док трају напади Израелска војска појачава дејства - погођена пијаца у Гази; Хамас: Нема преговора о заробљеним израелским војницима док трају напади

Dok sprema kopnenu ofanzivu, Izrael je gađao više od stotinu ciljeva Hamasa – tunele, skladišta i džamiju u Džabaliji, korišćenu za okupljanje terorista. U vazdušnom udaru je stradala i pravoslavna Crkva Svetog Porfirija. Prema podacima Hamasa, poginulo je najmanje 18 ljudi, više desetina je povređeno. U crkvi koja pripada Jerusalimskoj patrijaršiji bilo je sakriveno oko 400 ljudi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su likvidirale jednog od komandanata Hamasove jedinice za "razvoj strateškog naoružanja“ Mahmuda Sabiha.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je Hamas oslobodio američke državljanke Džudit Taj Ranan i njenu 17-godišnju ćerku Natali Ranan, koje su kidnapovane tokom prvog napada na Izrael. Kako je saopšteno, to je učinjeno zbog zdravstvenog stanja Džudit Ranan.

Izraelski ministar odbrane obavestio je parlament o detaljima predstojeće kopnene ofanzive. Kaže da vojska ne planira da kontroliše život u Pojasu Gaze, pošto Izrael uništi Hamas, navodeći da će ofanziva imati tri faze.

"Prvo ćemo uništiti Hamas, njegovu vojnu i operativnu infrastrukturu. To neće biti lako, imaćemo gubitke i zato nam je potrebna podrška cele vojske. Sledeća faza će zahtevati više vremena, pre svega da stabilizujemo sistem. Poslednja faza sukoba predviđa stvaranje novog bezbednosnog režima u Pojasu Gaze i uklanjanje pretnji. To nije moguće postići za dan, nedelju, nažalost ni za mesec", naveo je Joav Galant.

Nedostatak osnovnih uslova za život u Gazi odneće veliki broj žrtava, upozoravaju Lekari bez granica. Kažu da su ljudi dehidrirani, neuhranjeni i gladni, da je pitanje života i smrti da se hitno dopremi pomoć.

Generalni sekretar UN-a obišao je granični prelaz Rafa, između Egipta i Gaze, gde kamioni već danima čekaju dozvolu izraelskih vlasti za ulazak.

"Apsolutno je neophodno da ovi kamioni krenu što je pre moguće. Ne mislim samo na jedan konvoj, već na znatno veći broj kamiona koji bi svaki dan ulazili u Gazu, da bismo obezbedili dovoljnu pomoć stanovništvu. Zato sam već pozivao na humanitarno primirje“, poručio je Antonio Guteres.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Amerikance da se ujedine u podršci Izraelu i Ukrajini. Od Kongresa će tražiti 14 milijardi dolara za Izrael i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Rusija ponovo poziva na mirno rešenje krize na Bliskom istoku. U pregovorima je sa Hamasom oko oslobađanja talaca.

Sukobi se ne smiruju ni na Zapadnoj obali. U Jerusalimu je, na dan molitve, oko džamije Al Aksa bezbednost podignuta na najviši nivo.

Puca se i na granici sa Libanom, gde je izraelska vojska napala ciljeve Hezbolaha, zbog granatiranja severa Izraela. Naređena je evakuacija grada uz granicu.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи