Читај ми!

Dojave o bombama u Francuskoj, napadi u Berlinu, Italija uvodi granične kontrole – Evropa nakon ubistva u Briselu

Šest aerodroma u Francuskoj primilo je pretnje bombom i u toku je evakuacija ljudi sa aerodroma. Kako prenosi televizija BFM, pozivajući se na izvor iz policije, aerodromi u Nici, Lilu, Tuluzu, Nantu, Bronu i aerodrom u blizini Pariza primili su pretnje bombom. Dojave o bombi prijavljene su i u glavnom gradu Italije – u jevrejskoj četvrti u Rimu proglašena je uzbuna. Evropske države povećavaju nivo bezbednosti.

Na aerodromu Lil-Leskin, upozorenje je dato nakon prijema anonimnih pretnji mejlom nešto posle deset časova. I zgrada je hitno evakuisana. U Bronu je uzbuna završena, signalni toranj i dva aviona su evakuisani, pretresi su obavljeni i ništa nije otkriveno.

Pretnje je dobio i aerodrom u Nici, ali je uzbuna već okončana. Bio je to komad prtljaga napušten na terminalu jedan koji je neutralisan. Francuska je od petka uveče podigla bezbednost na najviši stepen nakon što je ubijen učitelj u školi francuskom gradu Aras.

I Versajska palata ponovo je juče bila evakuisana ''iz bezbednosnih razloga''. Kako javljaju francuski mediji pozivajući se na izvore u policiji, palata je evakuisana zbog dojave o bombi. Versajski dvorac je bio evakuisan i u subotu, takođe zbog dojave o bombi.

Uzbuna u Rimu

Dojave o bombi prijavljene su i u glavnom gradu Italije. U jevrejskoj četvrti u Rimu proglašena je uzbuna zbog bombe. Međutim, u pitanju je bila lažna uzbuna, u okviru ranije planirane školske vežbe koja je najavljena policiji, saopštili su policijski izvori.

Jevrejska zajednica je u kasnijem saopštenju precizirala da su događaji u školi "Portiko d'Otavija" zapravo posledica vežbe zbog čega je proglašena fiktivna pretnja bombom. 

Ipak, bezbednost u jevrejskoj četvrti i oko Vatikana je pojačana neposredno nakon napada Hamasa na Izrael i izraelskih udara na Pojas Gaze.

Italija uvodi privremene kontrole na granici sa Slovenijom

Italija uspostavlja graničnu kontrolu sa Slovenijom kao deo svoje strategije za poboljšanje bezbednosti.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi obavestio je slovenačkog ministra Boštjana Poklukara da je Italija odlučila da vrati privremeno kontrolisanje granica između te dve zemlje zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Radi se, po rečima italijanskog ministra, o prevenciji terorističkih napada i organizovanog kriminala.

Italijanski mediji objavljuju da je većina izvršilaca terorističkih napada u prošlosti, kao i poslednjeg u Briselu, pristigla u Evropsku uniju preko ostrva Lampeduza te da su nekoliko puta vraćani u Italiju. Italija želi da zaštiti svoje granice od eventualnih ulazaka terorista uvođenjem novih mera poput pojačanja kontrole na slovenačko-italijanskoj granici.

I slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da ih je Italija obavestila kako je odlučila da uvede privremene kontrole na granici radi sprečavanja terorizma.

Prema nezvaničnim informacijama, Slovenija će zauzvrat uvesti kontrole na svojim granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, javila je slovenačka agencija STA.

Napadi u Nemačkoj, Molotovljevim koktelom na sinagogu

Takođe, prethodnih dana se i u nemačkoj prestonici dogodilo nekoliko antisemitskih incidenata nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Jutros je Molotovljevim koktelima napadnuta Sinagoga u Berlinu.

Jevrejska zajednica u Nemačkoj je saopštila da je sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dva zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenosi Asošijeted pres.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar.

Nemačka policija je takođe saopštila da je tokom protekle noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije.

Evropa povećava nivo bezbednosti

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke.

I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji nacrtana je Davidova zvezda na vratima i zidovima, navodi AP.

I vlasti u Austriji povećale su danas nivo upozorenja na opasnost od terorizma zbog nedavne eksalacije sukoba između Izraela i Hamasa i terorističkog napada u Briselu.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner saopštio je da je nivo upozorenja podignut na drugi najviši nivo, prenosi austrijski javni servis ORF. Naveo je da će "posebno obučene snage" austrijske vojske, biti korišćene "prvenstveno za zaštitu jevrejskih institucija".

Slovenija je, zbog događaja na Bliskom istoku, podigla procenu opasnosti od terorizma na srednji nivo, što je treći od pet nivoa opasnosti.

Podsetimo, dojave o bombama usledile su dan nakon što je Tunišanin Abdesalem L. u Briselu ubio dve osobe, a jednu ranio, nakon čega je ubijen u vatrenom obračunu sa policijom. Žrtve su bile švedski navijači, koji su u Briselu bili na fudbalskoj utakmici u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Belgije.

Kako su preneli briselski mediji, događaji ukazuju na to da je teroristički napad bio usmeren na Švedsku, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. Objašnjeno je da je Švedska "deo međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista".

Francuska je neposredno nakon napada pojačala bezbednost na graničnim prelazima, a predsednik zemlje Emanuel Makron izjavio je, reagujući na napad, da je čitava Evropa veoma uzdrmana.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара