Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Netanjahu sazvao "ratni kabinet", američki veto u Savetu bezbednosti na rezoluciju o Gazi

Dvanaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Žestoke reakcije širom sveta posle granatiranja bolnice u Pojasu Gaze. Palestinski zvaničnici tvrde da je reč o izraelskom napadu u kojem je stradalo više od 470 ljudi, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je eksploziju u bolnici izazvalo neuspelo lansiranje rakete Palestinskog islamskog džihada. Američki predsednik Džozef Bajden rekao u Tel Avivu da je, prema informacijama koje poseduje, za eksploziju u bolnici u Gazi odgovorna "druga strana". SAD uložile veto u Savetu bezbednosti na rezoluciju o Gazi. Jordanske vlasti otkazale samit sa Bajdenom, palestinskim i egipatskim predsednikom koji je trebalo da se danas održi u Amanu. U Gazi od početka sukoba poginulo 3.478 ljudi, oko 11.000 ranjeno.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u centralnom delu Izraela, pošto su pripadnici palestinske grupe Hamas ispalili rakete iz Pojasa Gaze.

Ispaljivanje raketa usledilo je nakon što je pogođena bolnica u Gazi, gde je poginulo, prema palestinskim izvorima, najmanje 500 ljudi.

Hamas je za granatiranje optužio Izraelce, dok su izraelske odbrambene snage navele da je na osnovu "obaveštajnih informacija, neuspela raketa Palestinskog islamskog džihada izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi“.

Istovremeno, širom sveta stigle su osude zbog napada na bolnicu u Gazi, a palestinski predsednik Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost širom Palestine, pozvavši međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Abas je takođe otkazao sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je trebalo da bude održan u Jordanu, sazvavši hitan sastanak palestinskog rukovodstva nakon napada na bolnicu.

S druge strane, iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da će Benjamin Netanjahu i predsednik Izraela Isak Hercog dočekati u sredu ujutru na aerodromu "Ben Gurion" američkog predsednika.

Uoči sastanka, portparol Hamasa ocenio je da je stav SAD prema palestinskom narodu "agresivan", te da je Bajden naseo na narativ Izraela.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da joj je potreban hitan pristup Gazi da bi isporučila pomoć i medicinsku opremu i upozorila na humanitarnu krizu u tom gradu.

Prema podacima SZO, u Gazi je od 7. oktobra, kada je sukob počeo, poginulo 2.800 osoba.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару