Читај ми!

Napadač iz Brisela ubijen u policijskoj akciji, snižen stepen pripravnosti od terorističkog napada

Napadač, koji je sinoć u Briselu ubio dve osobe, a jednu ranio, ubijen je u vatrenom obračunu sa policijom. Žrtve su bile švedski navijači, koji su u Briselu bili na fudbalskoj utakmici u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Belgije. U Briselu je snižen stepen pripravnosti od terorističkog napada. Sve ukazuje na to da je teroristički napad bio usmeren na Švedsku.

Нападач из Брисела убијен у полицијској акцији, снижен степен приправности од терористичког напада Нападач из Брисела убијен у полицијској акцији, снижен степен приправности од терористичког напада

Za napadačem se tragalo sve do osam sati ujutru, kada su beglijski mediji javili da je policija pucala na jednu osobu u kafiću u predgrađu Šarbeku, za koju se sumnja da je sinoć u centru Brisela ubila dve osobe, a jednu ranila.

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Na snimku osumnjičeni, između ostalog, kaže da je pucao na tri osobe švedske nacionalnosti.

“U toj izjavi on je kazao da je ubijeni Šveđanin bio motiv za napad. U ovom trenutku nemamo dokaza o mogućoj vezi ovog ubistva sa izraelsko-palestinskim ratom. Na osnovu činjenica i njegove tvrdnje, hitno su uvedene bezbednosne mere kako bi se zaštitili švedski navijači. Trenutno je na snazi treći stepen pretnje na nivou cele zemlje, osim za Brisel gde je nivo četiri“, rekao je portparol državnog tužioca Erik van Dajs.

Građanima je savetovao da ostanu kod kuće dok pretnja ne bude otklonjena.

Pored dve osobe koje su ubijene, treća osoba je vozač taksija, koji je sa teškim povredama hospitalizovan, ali se nalazi van životne opasnosti.

Nešto pre ponoći počela je evakuacija oko 35.000 navijača, koji su ostali zarobljeni na stadionu “Kralj Boduen“ u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Poslednji navijači napustili su stadion oko četiri ujutru, pod policijskom pratnjom. Reprezentacija je odletela nazad za Švedsku, saopšteno je iz švedskog fudbalskog saveza.

Na granicama Belgije pojačane su policijske kontrole, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada na metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Kraljevska porodica Belgije saopštila je da je šokirana pucnjavom u Briselu i da podržava snage bezbednosti koje, kako se navodi, čine sve da uđu u trag osumnjičenom.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer rekao je da je švedska vlada primila "strašne vesti iz Brisela" i da je u direktnom kontaktu sa belgijskim vlastima.

Zvaničnici Evropske unije poručili su da je srce Evrope pogođeno nasiljem i da su jedinstveni u borbi protiv terora.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара