IZ ČASA U ČAS

Odmazda Izraela za napad Hezbolaha iz Libana; IDF: U Gazi granatiran univerzitet jer ga Hamas koristi za obuku

Peti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa u kojima je više od 2.000 ljudi izgubilo život. Izraelski ministar odbrane poručio je da će se situacija u Gazi promeniti za 180 stepeni u odnosu na ono što je Hamas zamislio. Sa teritorije Libana gađan položaj izraelske vojske, a odgovornost za taj napad preuzeo je Hezbolah. IDF uzvratio vatrom. Nastavljeni raketni napadi iz Pojasa Gaze. Ova enklava uskoro ostaje u potpunosti bez struje.

Одмазда Израела за напад Хезболаха из Либана; ИДФ: У Гази гранатиран универзитет јер га Хамас користи за обуку Одмазда Израела за напад Хезболаха из Либана; ИДФ: У Гази гранатиран универзитет јер га Хамас користи за обуку

Izraelska vojska je saopštila da je prvi avion sa američkom municijom sleteo u Izrael, kao i pomoć za PVO sisteme i drugu bezbednosnu opremu za borbu protiv Hamasa, prenosi Rojters.

Američki nosač aviona ''Džerald R. Ford'' stigao je u istočno Sredozemno more, prenosi Vašington post

Ministar odbrane Izraela Joav Galan izjavio je da Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sukobi sa Hamasom traju četiri dana.

Iz UN su, međutim, upozorili da je potpuna opsade Gaze, koju je najavio Galan, zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom.

Izraelske odbrambene snage (IDF), istovremeno, saopštile su da je njihov prioritet eliminisati rukovodeće članove Hamasa i ističu da su tokom noći pogodile oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o podršci SAD Izraelu, ocenio je da je napad Hamasa "čisto zlo", istakavši da Izrael ima dužnost da odgovori.

Hamas je potvrdio da je pokrenuo masovni raketni napad na izraelski grad Aškelon, desetak kilometara severno od Gaze. Ponovio je, takođe, da sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju zarobljenika.

U međuvremenu, iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode da je imalo direktnu ulogu u organizovanju Hamasovog napada na Izrael, ističući da su optužbe politički motivisane.

Za to vreme, Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару