Читај ми!

Preminuo Mateo Mesina Denaro, poslednji kum Koza nostre

Jedan od vođa sicilijanske mafije šezdesetdvogodišnji Mateo Mesina Denaro, preminuo je od raka tokom služenja doživotne kazne zatvora, prenose italijanski mediji. Denaro je uhapšen 16. januara 2023, nakon trideset godina bekstva.

Mateo Mesina Denaro, poznat pod nadimkom Dijabolik, preminuo je u bolnici L'Akvila, gde se od avgusta lečio od raka debelog creva. Denaro je 16. januara ove godine uhapšen u klinici "Madalena" u Palermu. Poslednje tri godine lečio se od raka debelog creva, a od petka je bio u komi.

Tokom hapšenja pokušao je da pobegne, ali je od toga odustao i predao se karabinijerima. Smatran je najopasnijim mafijašem u Italiji, a policija je za njim tragala trideset godina.

Premijerka Đorđa Meloni rekla je tada da je to istorijski dan za borbu protiv mafije, a tužioci su poručivali da je hapšenje Denara "smrt Koza nostre".

U trenutku hapšenja kod sebe je imao lažnu ličnu kartu na ime Andrea Bonafede. Uhapšen je i Denarov vozač. Akciju su predvodili tužilac De Lučija i njegov zamenik Paolo Gvido.

Mesina Denaro je 1993. osuđen na doživotnu kaznu. Govorio je da je "svojim rukama napunio čitavo groblje".

Naložio je 1992. godine ubistvo tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselinija, začetnike borbe protiv mafije. 

Profesor prava na Univerzitetu Luis u Rimu Mauricio Belakoza govorio je da Mateo Mesina Denaro krije najveće mafijaške tajne, da zna razloge za najteže mafijaške zločine i detalje saradnje političara i mafijaša.

Na čelo Koza nostre Denaro je došao posle Bernarda Provencana i Tota Rine. O Denarovom životu kružile su razne priče, po nekima je oponašao Džejmsa Bonda, vozio "aston martin", a žene su ga obožavale i pomagale mu u skrivanju. Po drugim pričama, trudio se da ne privlači pažnju, a interesatno je da do pre nekoliko godina javnost nije znala ni kako izgleda.

Pre šest godina, o Denaru je za emisiju RTS-a "Koza nostra i naše stvari" govorio tužilac Mauricio de Lučija.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара