Читај ми!

Američki univerziteti vape za studentima

Američi srednjoškolci koji su u četvrtom razredu već su počeli prijavljivanje za univerzitete za sledeću jesen. U isto vreme, mnogi univerziteti i koledži vape za studentima, čiji se broj iz nekoliko razloga smanjuje i obasipaju đake njihovim brošurama.

Studenti u Americi ovih dana dobijaju brošure sa reklamom za univerzitete sa pozivom da se prijave baš na taj koledž ili univerzitet. Mnogi od njih šalju po nekoliko pošiljki, manjih ili većih, obavezno u boji i sa porukom - ti pripadaš ovde.

Univerziteti obećavaju odlično obrazovanje, mogućnosti za semestralno studiranje u inostranstvu, dobru lokaciju kampusa i mogućnosti za zapošljavanje, kao i priliku da se dobiju stipendije.

To je samo deo reklame jer se mogu videti i na televiziji, internetu, metrou...

Univerzitetima su potrebni studenti jer se najviše finansiraju od školarina koje plaćaju studenti.

Američki univerziteti imaju pred sobom nekoliko rastućih problema kad je reč o privlačenju studenata. U prošloj deceniji je broj studenata opao za 13 procenata. Očekuje se da u narednih desetak godina opadne za još 15 odsto.

Naime, očekuje se da će broj đaka koji završava srednju školu biti manji, jer je u poslednjih 15 godina počela takozvana velika recesija, američke porodice imaju manje dece.Kovid pandemija je još više pogoršala ovu situaciju.

Visoke cene školarina

Neki univerziteti sada smanjuju svoje školarine, koja je velika prepreka za studente i mnogi završavaju studije sa zajmovima od 100.000 dolara i više.

U isto vreme, mnogi Amerikanci su počeli da gube veru da su univerzitetske diplome vredne, posebno zbog visoke cene i zajmova. Prema jednoj anketi, čak 57 odsto studenata ne veruje da njihove diplome vrede koliko treba da plate.

Njujork tajms je toj temi posvetio naslovni članak svog magazina ovog meseca, pod naslovom Amerikanci gube veru u vrednost koledža, uz podnaslov da je uz sadašnje cene biti student vrlo riskantan potez.

Prosečna cena za jednu godinu na privatnom univerzitetu je 58.000 dolara, dok su u isto vreme u Kanadi i Japanu državni univerziteti koštaju 5.000 dolara godišnje, dok su u Francuskoj i Nemačkoj praktično besplatni.

Mnogi univerziteti u Americi potroše godišnje 30 miliona dolara i više za marketing, da bi privukli nove studente. A kako sada stoje stvari, taj broj će na nekoliko godina samo da raste.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара