Читај ми!

Ujedinjeni Arapski Emirati, zaplenjena "droga za ratnike" vredna milijardu evra

Policija Ujedinjenih Arapskih Emirata zaplenila je 13 tona droge "kaptagon", ili "droge za ratnike", čija se vrednost procenjuje na više od milijardu evra, javio je dnevnik "El Bajan". Poreklo droge nepoznato. Uhapšeno šest osoba. "Kaptagon" već godinama koriste borci Islamske države i sirijske snage.

Policija u Dubaiju razbila je drvene panele i vrata u čijoj je unutrašnjosti otkriveno 86 miliona tableta "kaptagona", jedne od najpopularnijih droga na Bliskom istoku.

Tokom policijske akcije, razmontirano je više od 650 vrata i 430 drvenih panela, koji su u Dubai dopremljeni u kontejnerima. Ukupno, zaplenjeno je 13 tona droge, čija se vrednost procenjuje na više od milijardu evra.

Šef antiterorističke policije u Emiratima, general Eid Muhamed Taani Harb objavio je da je u akciji uhapšeno šest osoba, te da su kontejneri bili spremni za prevoz u neku drugu državu.

"Sirotinjski kokain", kako još nazivaju ovu drogu, pojavila se uporedo sa izbijanjem pobune u Siriji 2011. godine, od kada je postala omiljena među pripadnicima Islamske države i vojnicima lojalnim Baširu el Asadu, pošto im omogućava da dugo ostanu budni i agilni.

Policija nije precizirala odakle su stigli kontejneri, ali su ozbiljne količine "kaptagona", poslednjih godina, zaplenjivane na palestinskim teritorijama i ostalim delovima Bliskog istoka, pa je izraelski Mosad za njihovu proizvodnju okrivio vlasti u Damasku.

Od tada, Bliski istok je isprepletan mrežama za šverc ove droge, koja se godišnje konzumira u vrednosti od nekoliko desetina milijardi evra.

Akcija policije u Dubaiju druga je najveća zaplena ove droge u istoriji, pošto je italijanska "Guardia di financa" pre tri godine otkrila 14 tona "kaptagona". Saudijska policija je prošle godine zaplenila 46 miliona ovih tableta.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара