Читај ми!

Toplotni talas u svetu ne posustaje, stručnjaci upozoravaju da će ubuduće biti još teže

Južna Evropa je proključala. Tako visoke temperature malo ko pamti na Starom kontinentu, a stručnjaci upozoravaju da svet mora da se pripremi za još snažnije toplotne talase. Vatrogasci u Grčkoj i Španiji nastavljaju borbu sa vatrenom stihijom. Rekordne temperature i u Severnoj Americi, Aziji i Africi.

Crveni je meteo-alarm u zemljama na Balkanu. U Hrvatskoj kako zbog vrućina, tako i zbog mogućeg nevremena. Od sunca se kriju i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Napolju je samo ko mora, ali svi traže načine da se rashlade.

"Kerbera“ je smenio "Haron", novi toplotni talas koji je stigao sa severa Afrike.

Italija od severa do juga beleži istorijske temperaturne rekorde. Samo četiri od 27 najvećih gradova nije u crvenom. Turisti ne žele da propuste razgledanje gradova. Kod čuvenog Koloseuma, dele im letke sa uputstvima kako da se ponašaju, najavljeno je da će vrelo ostati narednih deset dana.

Temperaturne rekorde obaraju španska turistička žarišta Madrid i Sevilja.

Jarko sunce zadaje probleme i stanovnicima Atine. Osim sa visokim temperaturama, u Španiji i Grčkoj bore se s vatrenom stihijom. Još je van kontrole šumski požar na kanarskom ostrvu La Palma. U Grčkoj nije ugašen požar koji je izbio 30 kilometara severno od Atine.

Stručnjaci kažu da je globalno zagrevanje dvostruko brže u Evropi nego u svetu. Upozoravaju da će talasi velikih vrućina imati ozbiljan uticaj na zdravlje i život ljudi.

"Ovi fenomeni će nastaviti da jačaju i svet mora da se pripremi za još snažnije toplotne talase", naglašava Džon Nejrn iz Svetske meteorološke organizacije.

Upozorenje na ekstremne vrućine važi za više od 100 miliona ljudi Sjedinjenih Država, naročito je opasno u Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu. Prestonica Arizone, Feniks, 18. dan zaredom beleži temperaturu višu od 43 stepena Celzijusovih. 

Muke sa letnjim temperaturama imaju i u Japanu – u 160 mesta je između 35 i 40 stepeni.

Sa vrućinama se bore i Kinezi, rekorder je grad Sanbao u Sinđanu sa 52 stepena.

Sasvim drugačija slika je u južnim kineskim provincijama, kojima je prošao tajfun "Talim". Evakuisano je oko 230.000 ljudi.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара