Читај ми!

Iz Sudana evakuisano 11 građana Srbije, ostali čekaju francuski konvoj

U toku je evakuacija stranih državljana i diplomatskih misija iz Sudana. Pomoćnica ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Marija Živković kaže za RTS da je tokom današnjeg dana iz Kartuma evakuisano ukupno 11 građana Srbije. Što se tiče građana koji još uvek čekaju evakuaciju, ističe da je Srbija dobila uveravanja da će oni biti u francuskom konvoju.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskom Suverenom savetu, i Mihameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemeti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni. Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima beže iz Kartuma. Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen. U sukobima je stradalo najmanje 413 osoba, a više od 3.500 je povređeno.

El Burhan je rekao juče za Al Arabiju da "svi treba da sednemo kao Sudanci za sto i nađemo pravi put da obnovimo nadu i život".

Sa zatvorenim aerodromom i nesigurnim nebom, hiljade stranaca – uključujući osoblje ambasada, humanitarne radnike i studente u Kartumu, nisu uspeli da izađu.

Vojska SAD uspela je da evakuiše osoblje američke vlade iz Kartuma, saopštio je predsednik SAD Džo Bajden, dodajući da Vašington suspenduje operacije u tamošnjoj ambasadi dok se borbe između sudanske vojske i RSF-a nastavljaju.

"Ovo tragično nasilje u Sudanu je već koštalo života stotine nevinih civila. To je nesavesno i mora prestati", naveo je Bajden u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je kompletno američko osoblje bezbedno evakuiasno i da pomažu i ostalim Amerikancima da napuste Sudan. Ukupno je evakuisano nešto manje od sto ljudi, a među njima su bilii članovi nekih drugih diplomatskih misija.

U akciji je učestovovalo stotinak pripadnika američke vojske i tokom operacije se nisu našli pod vatrom, rekli su američki zvaničnici.

Iz luke u Crvenom moru počela je evakuacija i drugih stranih državljana. Japanski mediji su naveli da će Japanci koji rade pri UN danas biti evakuisani, a Francuska je nacela da je u toku evakuacija njenih diplomata, ali i drugih državljana Francuske.

Saudijska Arabija je evakuisala građane Zaliva iz luke na Crvenom moru, a istu rutu koristiće i Jordan.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара