Читај ми!

Makronov zakon o penzijama prošao test ustavnosti

Francuski predsednik Emanuel Makronova i francuska vlada prošli su težak test ustavnosti o penzijskoj reformi, a što je pokrenulo višenedeljne proteste i nerede širom Francuske.

Predlog zakona, koji gura starosnu granicu za penziju sa 62 na 64 godine, duboko je nepopularan u Francuskoj i doveo je do višenedeljnih protesta.

Ali ono što će biti veliko olakšanje za Makrona i francusku Vladu, Ustavni savet zemlje dao je zeleno svetlo.

Savet je saopštio da su predložene penzijske reforme Vlade u skladu sa Ustavom kao i podizanje zakonske starosne granice za odlazak u penziju.

Makron i njegova vlada se nadaju da će takav ishod obeshrabriti dalje proteste predvođene sindikatima, koji su neretko prerastali u otvoreni sukob sa policijom.

"Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se sačuva za izazove koji nas očekuju“, rekao je Makron ranije ove nedelje.

Vlada je saopštila da će reforma biti sprovedena od 1. septembar.

Ali tvrdolinijski sindikati i opozicija su upozorili da neće odustati, i pozvali Makrona da ne potpisuje.

Veliki broj demonstranata okupio se ispred Skupštine grada u Parizu držeći transparente "Nema kraja štrajkovima do povlačenja reformi“.

U odvojenoj odluci, Ustavni savet je odbio predlog opozicije da se organizuje referendum građana o pitanju penzijskih reformi.

Opozicija je dala još jedan predlog za referendum, koje bi Savet trebalo da razmotri početkom maja.

Rasprostranjeno nezadovoljstvo zbog vladinih reformi moglo bi imati dugoročne posledice, uključujući jačanje krajnje desnice, upozoravaju analitičari.

Marin le Pen je već napisala na Tviteru da "politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena“, i pozvala glasače da na sledećim izborima podrže one koji se tome protive, tako da mogu da ih uklone.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи