Читај ми!

Ilon Mask, oluja na Tezejevom brodu

Ako zamenite sve zaposlene u jednoj kompaniji, da li je to i dalje ista firma? Tako bi moglo da glasi pitanje koje bi antički mudraci postavili Ilonu Masku, jer, nalik paradoksu Tezejevog broda, Tviter, “odlaskom“ skoro 80 odsto zaposlenih moguće postaje “nešto drugo“. Ono je što je izvesno je da Tviter, makar pod tim imenom, više ne postoji.

Nakon povratka sa Krita i ubistva Minotaura koji je ubirao krvavi danak, Atinjani su antičkog heroja Tezeja dočekali kao velikog heroja. Njegov brod čuvali su kao uspomenu na veliki podvig.

Međutim, godine su prolazile, a zub vremena činio je svoje. Prema legendi, daske su, jedna po jedna, morale da budu zamenjene. Izmena za izmenom, daska za daskom, i u nekom ternutku svi delovi su bili zamenjeni. Tako nastaje paradoks – ako su sve daske izmenjene, da li je to i dalje Tezejev brod.

Jedan od starih antičkih paradoksa, takođe, postavlja pitanje – ako to nije isti brod, u kom trenutku je prestao da bude Tezejev? Ili ako ovo nije Tviter, u kom trenutku je prestao da to bude – Maskovim preuzimanjem, otpuštanjem direktora, zaposlenih ili spajanjem sa Iks Korpom?

Ilon Mask, sada već, kako tvrdi, bivši direktor Tvitera, izjavio je da je iz te kompanije od njegovog preuzimanja otpušteno gotovo 6.000 zaposlenih, odnosno oko 80 odsto ljudstva. Slično brodu Tezeja, Tviter upada u stari paradoks. Da li je to ista kompanija?

Mask je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da otpuštanje tolikog broja ljudi nije nimalo zabavno i da može biti bolno. 

Tvrdi da su, kada je preuzeo Tviter, bile potrebne drastične mere zbog negativnog toka novca.

"Ako ceo brod potone, onda niko neće imati posao", kazao je Mask.

Međutim, izgleda da Tviter, makar pod tim imenom više i ne postoji. 

Kako navodi TekKranč, Tviter je sada Iks Korp. Novo ime se navodi u tužbi koju je aktivistkinja Laura Lumer podnela protiv Tvitera i Fejsbuka sudu u Kaliforniji. 

Tviter nije javna kompanija, pa ne mora da prijavljuje promenu imena. 

"Tviter je spojen sa Iks Korpom i više ne postoji", navodi se u dokumentu.

Jedan od razloga promene imena mogao bi da bude, kako je najavljivao sam Mask, kreiranje "superaplikacije" – "Iks, aplikacija za sve", nešto poput Vi četa, aplikacije za razmenu poruka, plaćanja, deljenje vožnje, dostavu hrane.

Ipak, "izgradnja" te aplikacije, za sada navodi Tek Kranč, deluje prilično daleko, i na klimavim nogama, moguće slično kao daske na Tezejevom brodu.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара