Читај ми!

Sela duhova na Balearskim ostrvima, traži se no passaran za prodaju kuća strancima

Zvaničnici na španskim Balearskim ostrvima žele da zabrane nerezidentima da kupuju imovinu, jer rastuće cene na Majorki, Menorki i Ibici "teraju" lokalno stanovništvo i stvaraju "sela duhova" sa praznim kućama, prenosi Gardijan.

Takav potez mogao bi da onemogući strancima kupovinu kuće za odmor na arhipelagu i sledi sličnu akciju u Kanadi, koja je uvela dvogodišnju zabranu nerezidentima da kupuju imovinu, sa izuzecima za imigrante i stanovnike koji u Kanadi borave legalno.

Huan Pedro Ilanes, potpredsednik Baleara, rekao je da bi trebalo da slede primer Kanade i zatražio od španske vlade da izvrši pritisak na EU da dozvoli ostrvima da uvedu sličnu zabranu.

"Mnogi evropski i drugi građani mogu sebi da priušte imovinu po cenama previsokim za građane ovih ostrva", izjavila je prethodno Fransina Armengol, predsednica Baleara.

Ilanes je priznao da bi zabrana bila u suprotnosti sa evropskim principom slobodnog kretanja.

Međutim, postoje presedani, na primer u austrijskim Alpima, gde je EU prepoznala oblasti od kulturnog značaja ili prirodne lepote koje treba zaštititi od "preteranog pritiska spolja".

Još jedan presedan su Alandska ostrva u Finskoj, gde postoje ograničenja za kupovinu kuća. U Hrvatskoj građani EU moraju biti stanovnici 10 godina da bi mogli da kupe poljoprivredno zemljište.

Vlasti Baleara žele i da Madrid obuzda cene kuća tako što će ostrva proglasiti "područjem pod stresom", definisanim kao mesto gde kirija ili cena hipoteke prelazi 30 odsto prosečnog prihoda na lokalu.

Kuće na Majorki i Formenteri su među najskupljim u Španiji.

Selo Deija, skupo i prazno 

Tako je selo Deija na zapadu Majorke bilo omiljeno među Britancima otkako je pesnik Robert Grejvs tamo napravio svoj dom kasnih 1920-ih. Selo je deo planinskog lanca Sera de Tramuntana, koji je na listi svetske baštine Uneska.

Sa 6.091 evro po kvadratnom metru, imanje u Deiji je drugo po vrednosti u Španiji. Agencija za nekretnine Engel end Volkers nudi "udobnu" dvosobnu kuću u selu za 1,6 miliona evra.

Pored toga što je među najskupljim, kupovina nekretnina na Balearskim ostrvima daleko nadmašuje ostatak Španije. Prema nacionalnom zavodu za statistiku, od onih koji su kupili kuće na Balearima stranci su činili 38,95 odsto 2022. godine, a nacionalni prosek iznosi 12,61 odsto.

Od 700 domova u Deiji, 200 je prazno, 37 odsto svih imanja u selu je u vlasništvu stranaca – 23 odsto je u vlasništvu Britanaca.

Lokalne vlasti su udvostručile opštinski porez na prazna imanja, ali je malo verovatno da će to imati veliki uticaj na bogate vlasnike.

Kako su lokalni stanovnici otišli, a kuće ostaju prazne veći deo godine, manje je mušterija za barove i restorane.

Hotelijeri i restorateri se, navode, bore da privuku osoblje sa kopna jer su kirije previsoke. U Deiji ima duplo više apartmana nego što se iznajmljuje, navodi Gardijan.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару