Читај ми!

Ostavke ministara dva ključna resora bacile na kolena vladu Liz Tras

Ostavke ministara dva ključna resora – finansija i unutrašnjih poslova – bacile su na kolena vladu Liz Tras, koja je zemlju gurnula u tešku ekonomsku krizu. Haos se sinoć prelio i u parlament gde su zabeležene do sada neviđene scene međusobnih optužbi i izliva emocija.

Jedan dan, jedna i po ostavka i potpuni haos u parlamentu. Glasanje o predlogu opozicije da se zabrani fraking u Britaniji pretvorilo se u farsu.

Opozicija je izgubila, jer su poslanici, zaduženi za partijsku disciplinu - "bičevi" Konzervativne stranke, vezali izjašnjavanje članova njihovog kluba za poverenje premijerki.

To praktično znači da se ne glasa po slobodnoj volji, već po stranačkom diktatu i na to svaka stranka ima pravo.

No, predlog zakona ima veze sa ekologijom, a ne sa premijerkom, te je četrdesetak poslanika želelo da podrži zakon.

Usledile su svađe, psovke, plač, pa čak i zavrtanje ruku i uvlačenje u holove za glasanje.

Potpredsednica donjeg doma britanskog parlamenta Elenor Laing tražila je da redari iz sale donjeg doma izađu i provere šta se zbiva u i pred holom za glasanje "protiv".

Šefica poslaničkog kluba laburista Tanam Deboner izašla je na skupštinsku govornicu i rekla da se "šire ozbiljne glasine da je glavni 'bič' vlade podneo ostavku".

Odlazak "biča"

Zaista, "bič" Konzervativaca Vendi Morton i njen zamenik Krejg Vitaker napustili su parlament.

Iz vlade je saopšteno da nisu podneli ostavke. Oni se nisu oglasili.

Poslanik laburista Kris Brajant tražio je od predsedavajuće da pokrene istragu.

"Pozivam vas da pokrenete istragu scena, koje su se odvijale ispred hola za glasanje protiv. Kao što znate, poslanici treba da glasaju bez straha i pristrasnosti. Prema statutu ovog doma, ne sme biti maltretiranja i prinude poslanika. Lično sam video kako se poslanici prinudno uvlače u hol i maltretiraju. Ako se zalažemo protiv maltretiranja poslanika, moramo da ustanemo i protiv maltretiranja poslanika", ocenio je Brajant.

Torijevci dižu ruke od parlamenta

Uskoro se pred medijima pojavio vidno potreseni poslanik Konzervativne stranke Čarls Voker.

"Svega mi je dosta. Dosta mi je ljudi bez talenta, koji štrikliraju tamo gde treba ne zbog nacionalnog, već radi ličnog interesa i ministarskih fotelja. Znam da govorim u ime stotina poslanika, koji stalno brinu za svoje izborne jedinice, a sada i za sopstvenu budućnost. Ništa nije toliko bivše kao bivši poslanik. Mnogo mojih kolega, kao i građana na njihovim izbornim jedinicama, brine kako će isplatiti kredite za stan ako se sve ovo ubrzo sruši?", rekao je Voker.

Na posao u sred noći

Nekoliko stotina metara dalje, novi ministar unutrašnjih poslova Grant Šaps stigao je u sred noći na novo radno mesto.

Novinari ispred ministarstva unutrašnjih poslova pitali su ga može li premijerka da preživi sav ovaj haos.

Šaps nije imao odgovor, ali je podržao novog ministra finansija Hanta čime je potvrdio ono što svi nezvanično znaju – da je Hant defakto premijer u ovom trenutku.

Žaoke Suele Brejverman

Ciklus vesti u nestabilnoj Britaniji toliko se ubrzao da je rasulo u parlamentu potpuno bacilo u zasenak ostavku ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman.

Oštre žaoke njene pismene ostavke velika su tema u medijima.

"Ne samo što smo prekršili obećanja građanima, već sam ozbiljno zabrinuta da vlada ne stoji iza izborne platforme stranke", napisala je Brejvermanova.

Pre kabineta Liz Tras vest dana svakako bi bilo žestoko sučeljavanje premijerke i lidera opozicije u parlamentu. Ni 24 sata kasnije, njihovu razmenu reči prestigli su još neprijatniji događaji.

"Nema više ekonomskog kredibiliteta, a nema ni njenog navodno najboljeg prijatelja bivšeg ministra finansija. Sve je to otišlo. Pa, zašto je ona ostala?", ponovo je pitao premijerku lider laburista ser Kir Starmer.

Razljućena britanska premijerka Liz Tras odgovorila je da je "borac i da ne odustaje".

Građani su odustali od Liz Tras. Jedino što je još drži je bojazan da bi nova smena vlasti dovela do još gorih ekonomskih posledica.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару