Читај ми!

Samit NATO–Rusija u Briselu, nisu se odmakli dalje od početka

U Briselu je prvi put od 2019. održan sastanak Saveta NATO-Rusija. U fokusu razgovora bila je situacija u Ukrajini i širenje NATO-a na istok, zbog čega su odnosi Moskve i Zapada na najnižem nivou od Hladnog rata. Ni današnji razgovori nisu urodili plodom, ali su obe strane spremne za nastavak dijaloga.

Dva dana nakon američko-ruskih pregovora u Ženevi, o bezbednosti evropskog kontinenta ponovo je bilo reči u sedištu NATO-a u Briselu. Četvorosatni razgovori bili su teški ali korisni, kaže prvi čovek Alijanse, ističući da postoji realan rizik od novog oružanog sukoba u Evropi.

"NATO saveznici ozbiljno su zabrinuti zbog ruskog gomilanja trupa u Ukrajini i oko nje. Pozivaju Rusiju na smirivanje situacije i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svojih suseda. Spremni smo na dijalog s Rusijom, ali nećemo praviti kompromis nauštrb naših osnovih principa", istakao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Nema kompromisa ni kada je reč o ruskim crvenim linijama. Moskva traži bezbednosne garancije da se Alijansa neće širiti na istok, ali Stoltenberg odgovara: članstvo u Alijansi je suverena odluka svake zemlje i Rusija na to nema pravo veta.

"Nastavak politike otvorenih vrata koju zastupa NATO i dalje kretanje ka našim granicama, upravo je ono što za nas predstavlja pretnju. NATO nije razvojna institucija, već instrument konfrontacije. Ne želimo da pretimo i upućujemo ultimatume, kao što to čine Sjedinjene Države", naveo je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Zamenica američkog državnog sekretara kaže da od ruske delegacije nije čula ništa novo, ali smatra važnim to što Moskva ne odbacuje mogućnost nastavka pregovora.

"Rusija je ta koja mora da napravi direktan izbor, deeskalacija i diplomatija ili konfrontacija i posledice. Ako napusti pregovarački sto, biće sasvim očigledno da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije i zato se kolektivno pripremamo za svaki slučaj", rekla je Vendi Šerman, zamenica američkog državnog sekretara.

Zamenik šefa ruske diplomatije kaže da su razgovori s predstavnicima NATO-a bili otvoreni i direktni, ali da će Moskva na svaki pokušaj zastrašivanja odgovoriti recipročnim merama.

"Razgovarali smo s Alijansom o izbegavanju opasnih situacija. Preduzećemo sve mere da sprečimo štetu za naše bezbednosne interese. Moguće je smirivanje tenzija u Ukrajini, ali ona mora ispuniti obaveze prema sporazumu iz Minska", smatra Aleksandar Gruško, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Uprkos oštrim podelama, Rusija je spremna da razmotri predlog generalnog sekretara NATO-a o ponovnom otvaranju diplomatskog predstavništva Alijanse u Moskvi, kao i ruske Misije u Briselu.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару