Читај ми!

U Varšavi kažu da Putin stoji iza migrantske krize, Peskov odgovara

Optužbe sa svih strana zbog migrantske krize na granici Poljske i Belorusije. Mateuš Moravjecki poručuje da ruski predsednik Vladimir Putin stoji iza krize, dok Kremlj navodi da je to neprihvatljivo. Angela Merkel traži od Putina da pritisne Minsk. Za to vreme, 15.000 poljskih vojnika raspoređeno je na granici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Evropsku uniju za migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske, navodeći da EU ne poštuje sopstvene humanitarne principe. Iz Moskve poručuju i da EU pokušava da uguši Belorusiju svojim planovima da zatvori deo granice.

Komentari poljskog premijera u kojima krivi Moskvu za krizu na granici su neprihvatljivi, rekao je Peskov.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je juče na hitnoj sednici parlamenta rekao da je "napad koji Lukašenko sporovodi orkestriran iz Moskve, od strane predsednika Putina".

Tada je rekao i da dvojica predsednika pokušavaju da destabilizuju Evropsku uniju time što dozvoljavaju migrantima da dođu do granice EU preko Belorusije.

Moravjecki je ocenio da je u toku "novi tip rata u kojem se migranti koriste kao ljudski štitovi".

Poslednjih trideset godina Poljska granica nije bila ovako brutalno napadnuta, rekao je Moravjecki.

Poljski ministar odbrane je danas rekao da je 15.000 vojnika raspoređeno na poljskoj granici sa Belorusijom.

Dva ruska bombardera su danas, inače, nadletala Belorusiju, proveravajući stanje zajedničkog odbrambenog sistema Rusije i Belorusije, prenose RIA Novosti.

Merkelova traži od Putina da pritisne Minsk

Vladimir Putin je o trenutnoj situaciji razgovarao telefonom sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Portparol nemačke vlade rekao je da je Merkelova zatražila od Putina da pritisne belorusku vladu zbog, kako je rekla, "nehumane i neprihvatljive instrumentalizacije migranata".

Ruski predsednik je, međutim, rekao da bi Evropska unija o ovoj krizi trebalo da komunicira direktno s Minskom. 

Migranti iz Azije i sa Srednjeg istoka su se sukobili sa poljskim graničarima ove nedelje, dok su pokušavali da uđu na teritoriju Evropske unije. 

Šta je Lavrov juče poručio Uniji 

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin su juče razgovarali telefonom o aktuelnoj situaciji i izrazili zabrinutost zbog, kako su naveli, oštrih akcija poljske strane prema civilima i gomilanja poljskih trupa na granici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio je Evropskoj uniji da finansijski pomogne Minsku, kako bi zaustavili migrantsku krizu – dogovor kakav je već postignut sa Turskom.

"Ne treba zaboraviti čijom se krivicom sve ovo dešava. Uzroci leže u politici koju su zapadne zemlje, uključujući NATO i Evropsku uniju, mnogo godina vodile na Bliskom istoku i na severu Afrike, nastojeći da tamo nametnu život po zapadnom modelu. Treba izbegavati dvostruke standarde kada je reč o prijemu izbeglica ili odbijanju", rekao je Lavrov.  

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару