Uoči sezone slava - Cene sveže ribe ostale nepromenjene, poskupele dimljena i pržena riba

Stiže vreme posnih slava i posnih trpeza, a poslednjih dana novembra počinje i Božićni post. U to doba godine, po pravilu se riba više traži u marketima i ribarnicama. Proveravamo kakva je snabdevenost i da li su cene možda menjane zbog veće potrošnje.

Za posnu slavsku trpezu ili dane posta sveži domaći šaran obično je prvi izbor. Put od ribnjaka do trpeze medjutim nije lak i traje najduže kada se uporedi sa stočarskom proizvodnjom. Zato su i površine pod ribnjacima u Vojvodini prepolovljene u odnosu na stanje pre dvadesetak godina i sada ih je oko 5500 hektara.

Srbija godišnje proizvede oko 4000 tona šarana, a od toga se 3500 tona proda tokom posta.

„Proces u ribarstvu traje tri kalendarske godine. Znači da bi riba izašla na trpezu znači bila konzumna riba trebaju tri kalendarske godine, to je blizu 800 dana. Za taj period treba ribu sačuvati pre svega od ptica, od bolesti“, kaže Dragomir Došlo iz ribnjaka „Sutjeska“.

Ribarnice u Jagodini već sada odlično su snabdevene, a kako se približava decembar izbor sveže domaće i morske ribe, ali i smrznute biće, kažu još bolji. Veće porudžbine uglavnom se dogovaraju nekoliko dana ranije.

„Cene su malo niže, čak su niže od prošle godine.Koliko je živ šaran? Šaran je trenutno 750 dinara, amur je 600 tolstolobik 500 pastrmka je 800 ona drži tu cenu već duže vreme”, navodi Igor Vidak, vlasnik ribarnice.

Većina ribarnica uglavnom radi i uslužno prženje i pečenje ribe. Domaćice kažu da je to za njih spas.

„Koliko košta uslužno pečenje ribe? 200 dinara kilogram. Kupuju sredom i petkom, to se zna“, kaže Ivana Miladinović, radnica u ribarnici.

Kupci su zadovoljni izborom, ali većina priznaje da se riba na njihovoj trpezi uglavnom nalazi samo kada su posni dani, iako lekari savetuju suprotno.

„Iskreno više smo ovako za mrsnije stvari, a riba kao riba uglavnom za praznike kad bude. Obavezno mora da ima pastrmka, šaran, oslić, tako. - Jel radije birate živu ili smrznutu ribu?-Živu, živu, sveža, ona je uvek bolja“, kaže Jovan Tanasijević.

Veoma tražena u poslenje vreme je i dimljena riba poput dimljenog šarana ili pastrmke, ali su i cene nešto veće. Pored standardnih plavih morskih riba mahom zamrznutih moguće je naći i svežu oradu i brancina, a veoma retko hobotnice, gambore ili školjke uglavnom u marketima.

петак, 22. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње