Kakve su pravne mogućnosti da nekadašnji radnici vranjske Koštane naplate zaostala primanja?

Vranjska fabrika obuće "Koštana" je u stečaju od 2009. godine, do sada nisu radnicima isplaćena sva zaostala primanja iako imaju sudska rešenja. Oko 1500 radnika potražuje od države koja je bila većinski vlasnik fabrike, u proseku 200 hiljada dinara po radniku, uz kamate. U međuvremenu se promenio zakon u vezi sa povredom prava na suđenje u razumnom roku, ukazuje advokat koji će ih zastupati, pa će radnici ponovo pokušati da pravnim putem dobiju zarađene plate.

Pre 21 godinu prestala je da radi prepoznatljiva fabrika obuće iz Vranja, deceniju i po je u stečaju. 1420 radnika i dalje potražuje neisplaćene plate. Rešenje im je obećavano više puta i odlukom Privrednog suda iz 2003. godine, kako kažu, država svakom od njih treba da isplati novac, međutim, to se nije dogodilo. Sada, sa advokatom, pronalaze novu pravnu mogućnost.

"Mene kao predsednika ovog sindikata, Inicijativnog odbora svakodnevno zove po 500, 600 ljudi, i od sinoć sam promukao, nemam govor da pričam. Ljudi se interesuju za tu crkavicu, za taj novac, za te pare. Uz veliku podršku mog sindikata, uz pomoć ovog advokata koji nam je tvrdo obećao da svaki radnik koji je podneo zahtev, ako je podneo negde u aprilu mesecu, najkasnije do aprila naredne godine, biće isplaćen, biće obračunata naknadno kamata koliki je taj iznos", navodi Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika "Koštane".

"Bilo je u Privrednom sudu, a sada je to prešlo na Ustavni sud. I povezuje se sa tim pravom koje je dato rešenjem ili zaključkom o priznatim potraživanja ili presudama koje su izvršne. Uslov svih uslova je da je "Koštana" bila 51% bila u društvenom vlasništvu, a 49% akcionarsko-vlasničko društvo. To je odgovornost države, ako je obrnuto, to je biznis", kaže Jovan Šutović, advokat.

Sačinjene su ustavne žalbe, navodi advokat Šutović, sa naznakom da postoji obavezujuće uputstvo da se radi o socijalnim ustavnim žalbama. Pozivaju se na promenu zakona u vezi sa povredom prava na suđenje u razumnom roku. Bivši radnici "Koštane" očekuju pozitivan ishod.

"Kako mi ne bi značilo, ja sam to otrpeo. I drugo, i taj radni staž što nam je priznato, država nam priznala, a nije uplatila ništa, penziono kao što je moje, nemam 30 hiljada penziju. A toliko radnog staža, za 32 godine imam 24 hiljade dinara penziju", ističe Milorad Pešić, nekadašnji radnik "Koštane".

Mnogi nekadašnji radnici "Koštane" stekli su u međuvremenu pravo na penziju, neki ne rade, pojedini su našli drugi posao. Pre nekoliko godina, preko Centra za socijalni rad, najugroženijima je isplaćena jednokratna novčana pomoć.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи