Vranje: Na novi bizarni trend među osmacima reagovala mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja

U jednoj osnovnoj školi u Vranju među osmacima je primećeno psihološko nasilje koje se odnosi na međusobne uvrede. U tom gradu je pre godinu i po dana osnovana Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja, koja je preduzela određene mere.

To je bio izazov, da učenici jedne od šest osnovnih škola u gradu osmisle po pet uvredljivih reči, i da ih potom, u školskom dvorištu, upute odabranom drugu. Kako sprečiti vršnjačko nasilje, kako zaštititi maloletnika, govorio je za naš program Nenad Đorđević, iz Lokalne mreže za borbu protiv vrnjačkog nasilja u Vranju.

"Ja sam siguran da u svemu tome i te kako pomaže razgovor, u razgovoru sa roditeljima nalaziće se rešenje, naravno da je najbolje da to nema neku dublju pozadinu, verujemo da nema i upravo ti razgovvori, to je neka zakasnela reakcija. To bi trebalo sve da se vodi od najmanjih nogu u kući, da to prvo rade roditelji, da škola, vaspitači i svi ostali i društvo, i nadam se da uz uključenje svih, roditelja, škole, profesora da ćemo i ovaj problem rešiti“, kaže Nenad Đorđević.

Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja postoji godinu i po dana.

Na pitanje - kakvi su rezultati do sada, Đorđević odgovara: "Lokalna mreža postoji godinu i po dana, ali aktivnost recimo protiv vršnjačkog nasilja aktivno mogu da kažem, i te kako postoji od 2021.godine kad se krenulo sa radionicama. Ukupno od maja meseca do decembra, organizovano je 60 radionica, dve tribine, da upravo na primerima i kroz razgovor sa decom i sa đacima, razgovaramo kako prevazići, kako ne doći do tih neželjenih posledica. Najbolji način borbe protiv vršnjačkog nasilja jeste da smernice okrenemo u suprotnom pravcu, ne da maltretiramo druga, nego da mu pomognemo, ne da nekome budemo teret, nego da mu budemo na pomoći. To je celokupna ideja, celokupnog tog akcionog tima“.

Učenici kažu da nema vršnjačkog nasilja i da se svi lepo druže. Neki dodaju: "Neka deca se nekada posvađaju pa to bude vulgarno mnogo“. Misle da to nije u redu, da svi treba lepo da se sprijatelje, da ne treba da se svađaju...

U lokalnoj mreži protiv vrnjačkog nasilja je i Kancelarija za mlade.

Luka Trajković, iz Kancelarije za mlade u Vranju ističe da mladi misle da vršnjačko nasilje treba da se smanji, i što se tiče same ideje da se formira lokalna mreža, ona je nastala od strane mladih. Dodaje: „Takođe troje mladih aktivno učestvuje u radu mreže, što predstavlja 15 posto u odnosu na celokupnu lokalnu mrežu. Grad je otvorio liniju gde mladi mogu da prijave vršnjačko nasilje, a ono što nas čeka u nekom budućem periodu je aplikacija gde će mladi i njihovi roditelji, anonimno da prijave vrnjačko nasilje i da vide šta svelokalna mreža radi i sve bitne informacije o toj temi“.

U Lokalnoj mreži za borbu protiv vrnjačkog nasilja osim lokalne samouprave i Kancelarije za mlade su i policija, sudstvo, tužilatvo, Zdravstveni centar, pa i same škole, njihovi timovi.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи