Da li su toplane spremne za grejnu sezonu?

Ostalo je još nešto malo više od mesec dana do početka zvanične grejne sezone. U javnim energetskim preduzećima širom Srbije u toku su funkcionalne probe sistema za grejanje, kako bi se otklonili eventualni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnoj mreži.

Grejna sezona zvanično počinje 15 oktobra. Toplane će biti spremne za isporuku toplotne energije i pre naznačenog datuma ukoliko prosečene dnevne temperature budu ispod 12. stepeni celzijusa. U Subotičkoj toplani, koja snabdeva oko 10.000 potrošača, završeni su letnji remonti.

“Jedan zahvat se odnosio na sanaciju vodećeg vrelovodnog kotla, a drugi sanacioni zahvat na glavnom cirkularnom postrojenju. U periodu od 16. septembra do 1. oktobra sprovodiće se hladne probe i nakon toga slede tople probe po sticanju meteoroloških uslova“, navodi Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema Subotičke toplane.

Osim provere sistema u gradskoj Toplani u Kraljevu usredsređeni su i na nabavku energenata. Za proizvodnju toplotne energije koristi se 90 odsto gasa i 10 odsto mazuta.

“Svi radovi se završavaju do kraja meseca tako da ćemo biti potpuno spremni i u tehničkom smislu. Nabavku mazuta ćemo takođe početi da izvršavamo tako da mislim da od 1. oktobra bićemo potpuno spremni za predstojeću grejnu sezonu”, kaže Dragan Arsenijević, izvršni direktor JEP Toplana Kraljevo.

U Nišu ima 30.000 korisnika daljinskog grejanja. U delovima grada gde je to moguće podiže se pritisak u sistemima za grejanje.

“Imamo dve lokacije na kojima još uvek izvodimo radove. To će sve biti gotovo do 20. septembra. Nakon toga i zvanično predajemo izveštaj nadležnoj upravi o pripremljenosti Gradske toplane za grejnu sezonu”, kaže Darko Pejčić, tehnički direktor JKP Gradska toplana Niš.

U Nišu su planirani radovi na sistemima za rekuperaciju dimnih gasova izvedeni u roku. Na spisku velikih zagađivača vazduha u gradu na Nišavi neće biti Toplane jer će i emisija štetnih gasova biti smanjena na najmanju moguću meru.

петак, 13. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи