Читај ми!

"Divne ljude imate", kaže francuski avanturista na putu kroz Srbiju

Jedan hrabri Francuz, Žan Noel, već 365 dana putuje biciklom po Evropi. Obišao je 12 zemalja i prešao 17 hiljada kilometara lokalnih puteva. Drugi put je u Srbiji, a naš reporter zaustavio ga je u Jagodini.

Žan Noel po profesiji zavarivač u Francuskoj je avanturista, mladi čovek koji voli da upoznaje ljude i nova mesta. Kaže da mu je putovanje automobilom prebrzo, pešice je presporo i da je bicikl prava mera i dobar kompromis. Dnevno prelazi po 50, 60 km i kada se umori kraj puta spremi hranu, postavi šator i prespava. I nikada nije imao ni jedan problem.

"Ideja je da srećem i upoznajem ljude, da vidim i otkrijem stvari koje obično ne biste očekivali, na primer da sretnem novinara kao vas sada. Takođe da budem van zone sopstvenog konfora, bez struje, bez tuša, bez interneta. To je moj put“, kaže biciklista Žan Noel.

Srbija mu se izuzetno dopala i tu je, kaže, stekao mnogo prijatelja. Oduševljen je prirodom, ali pre svega ljudima jer ga često na putu zaustave, daju mu hranu i piće, čak mu ustupe svoje dvorište ili dom za prenoćište.

Imam veoma lepe utiske o Srbiji, upoznao sam puno ljudi, mnogi su mi nudili rakiju da probam i stvarno je dobra, čak i u osam ujutru što je bio izazov za mene. Ovde su svi prijateljski nastrojeni, nisam imao ni jedan problem. Divne ljude imate“, ističe Žan.

Prvi bicikl je slomio u Mađarskoj, kupio drugi i na njemu stane je sve što mu treba. Pribor za kuvanje, voda za tuširanje, šator i vreće za spavanje, čak i solarni panel za punjenje telefona koji uglavnom koristi za navigaciju. Društvene mreže ga ne zanimaju, voli direktan kontakt i redovno vodi dnevnik putovanja i ilustruje ga fotografijama.

 

 

 

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи