Читај ми!

Kako će visoke temperature uticati na početak berbe grožđa u južnom Banatu?

Visoke temperature pogoduju grožđu, pa vinogradari kažu da će ove godine ranije započeti berbu. Za sad je grožđe u južnom Banatu dobrog kvaliteta, a ako u narednih mesec dana ne bude obilnijih kiša, i rod će biti rekordan.

Stevica Deđanski u svom vinogradu na pet hektara očekuje oko 40 tona grožđa. Uzgaja 4 sorte od kojih će dobiti oko 20.000 litara belog i crnog vina. Kaže da će ove godine zbog izuzteno toplog leta biti najranija berba i da će početi već krajem avgusta.

Bitno je da ima šećera, ali važna je i kiselina i zato treba odabrati pravi momenat za berbu da bi se sve dobro izbalansiralo. Od kvaliteta grožđa zavisi i kvalitet vina i jako je bitno odrediti pravi momenat za berbu. Neki se uplaše i krenu ranije, pa nemaju dovoljno šećera, a neki sačekaju, pa zakasne sa berbom i zato sve to treba prepustiti struci”, smatra Stevica Deđanski, vinar.

U vinariji imaju prostoriju za odležavanje vina u kojoj je temperatura uvek oko 17 stepeni i sve što se radi mora se početi i završiti u pravo vreme da bi se dobilo kvalitetno piće koje će biti po ukusu potrošača.

“Veoma je bitno da se sve radi sa mnogo ljubavi i uz reč stručnih tehnologa. Mi sarađujemo sa jednim tehnologom iz Vršca, a imamo i jednog iz Italije sa kojim sarađujemo na proizvodnji dobrog vina”, objašnjava Vladimir Bajić, vinar-podrumar.

U vršačkom vinogorju ističu da sve što proizvedu prodaju na domaćem tržištu i tvdre da su domaća vina po kvalitetu u rangu sa inostarnim najboljim vinima.

“Nalazimo se ispod Guduričkog vrha koji je najviši vrh u Vojvodini i vršačko vinogorje je najbolje u Srbiji.Ovde je dobra klima i košava koja stalno duva, tako da su po meni zato sva vina izuzetno kvalitetna i slatka pre svega”, navodi Marija Deđanski, vlasnica vinarije.

Vinare raduje što se promenila i svest potrošača u Srbiji i što savke godine ima sve više onih koji kupuju njihove proizvode, a možda je to i zato što je sve veća ponuda kvalitetnih domaćih vina.

петак, 14. март 2025.
17° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса