Kako se čuva narodno stvaralaštvo u dragačevskom i ivanjičkom kraju

Juče su, povodom Ivanjdana, u mnogim mestima organizovane kulturno-umetničke manifestacije, sabori i okupljanja. Da bi podsetili na tradiciju i lepote ruralnog područja, u dragačevskom selu Milatovići organizuju takmičenje u pevanju izvornih narodnih pesama, a u Odvraćenici - manifestaciju ''Sa Golije kolo se vije''.

Orila se pesma, zašarenele nošnje u kolu, kao nekada ispred zadružnog doma u Milatovićima. Stare izvorne pesme čuvaju od zaborava, druže se i predstavljaju najlepše iz svog sela. Rukotvorine, domaće proizvode, voće, povrće. Podsećaju kako se u Dragačevu peče rakija i tka na razboju, jer sve je deo tradicije. A da se okupe, pozivaju sloganom ''Poveži se, možda si i ti Milatovčanin''.

''Pošto se vodimo kao najnerazvijenije selo u opštini Lučani cilj je da dokažemo da smo mi jedna velika porodica i da želimo da živimo i da budemo uspešni'', navodi Marina Ružičić iz sela Milatovići u Dragačevu.

''Za selo znači mnogo. Potrudili smo se, svi meštani smo uradili, spremili smo ovako lepu binu, ovako lep ambijent ovde da svak dođe, da poseti. Imamo izložbu seoskih proizvoda naših domaćina iz sela'', navodi Željko Kostić, organizacija manifestacije u Milatovićima.

Da na Goliji sačuvaju stare običaje okupljanja manifestacija na tromeđi opština Ivanjica, Raška i Novi Pazar počinje višebojom. Posle nadmetanja u starim disciplinama učesnici tradicionalno prošetaju Odvraćenicom. Potom sledi smotra folklornih društava, jer tako to već šest godina biva, kada ''Sa Golije kolo se vije''.

''Kroz ovu manifestaciju čuvamo tradiciju na Goliji, čuvamo i kulturu i čuvamo jednu baštinu koju su da kažemo počeli još naši preci upravo na Goliji pre nekoliko desetina, možda čak i stotine godina'', ističe Boško Mihailović, manifestacija ''Sa Golije kolo se vije''.

Dejan Beloica, direktor Turističke organizacije Novi Pazar naglašava da moraju tu planinu da promovišu turistički, da dođe što više gostiju. Dodaje: "Ali, istovremeno da vodimo računa da je ne devastiramo, da ne ugrozimo njene prirodne lepote, da ne dovedemo do jednog ekološkog problema, tako da je veliki izazov pred nama.''

U dragačevskom i ivanjičkom kraju čuvaju narodno stvaralaštvo, srpske nošnje, pesme, igru i običaje okupljanja prazničnim danima. Druženja u selima kao što je nekada bilo i manifestacije bogatog kulturno umetničkog programa privlače sve veći broj posetilaca.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару