Kako Novosađani humanim gestovima ulepšavaju i olakšavaju život trudnicama

Jedan novosadski taksista već sedam godina ne naplaćuje vožnje trudnicama. Različim gestovima pažnje i mnogi drugi Novosađani svakodnevno pokazuju poštovanje i empatiju prema budućim majkama, a cilj im je da podstaknu i ostale da se tako ponašaju.

Od kada je počeo da taksira, Miki Aritonović vodi se istim principom - buduće i novopečene majke ne plaćaju vožnju.

“Mislim da nema dovoljno poštovanja prema trudnicama i majkama sa malom decom, i onda sam iz tog razloga, jednostavno to je moj stav, da neću naplaćivati vožnju, eto, mali plus, možda njima puno znači, dovoljan je onaj osmeh i iskreno hvala sa njihove strane, meni jako puno znači”, ističe Miki Aritonović, takstista.

Dragana Golubović, sličnim geslom vodi optičarsku radnju. Pre pet godina, odlučila je da uz kupovinu rama za naočare, svakoj trudnici pokloni antirefleks stakla u vrednosti od tri hiljade dinara.

“Posle moje prve trudnoće, mi smo to pokrenuli, tada sam i ja, i moj muž postali svesni toga u kakvom su položaju naše trudnice, i da ne doživljavaju puno toga lepog, pa bilo bi lepo počastiti ih nekad i uraditi neku lepu stvar za njih”, navodi Dragana Golubović, optičar.

Ukoliko ogladne, tu su i pojedine pekare i restorani koji ne naplaćuju piće ili obrok trudnicama. Mladen Bajić to radi svakodnevno, jer kako kaže, svestan je da naš odnos prema trudnicama jeste i odnos prema budućnosti.

“Napravili smo akciju koja je bila pre svega urađena nedeljom, gde ja sam tu sedeo jednom prilikom, naišla je trudnica, neki drugi dan je bila, i od tad smo rekli i devojkama i zaposlenima da trudnice svakodnevno, šta god da kod nas kupe, da li picu ili sendvič, da im se to ne naplaćuje”, naglašava Mladen Bajić, vlasnik picerije.

Mnogo je Novosađana koji uživaju epitet Dobrih komšija, i koji na taj način postavljaju jedan model ponašanja, kojim se iskazuje empatija, a takva zajednica dobronamernih pojedinca jeste zdrava za trudnicu, kažu u portalu Bebac.

Jelena Mikloš, sa Portala „Bebac" kaže da svaka buduća mama ima neku priču: “Kada joj takstista možda nije naplatio vožnju, zato što je trudnica, kada joj je komšija pomogao da ponese nešto zato što je trudnica ili imate i ovu priču iz centra Novog Sada, koja je tako malo priča, ali je veoma simpatična, gde već godinama svaka trudnica ima može da dobije besplatne kokice, to je toliko simpatično”.

Ne postoji, kaže, poseban pravilnik, ali i najmanji gest, bilo da je to puštanje prioriteta u redu ili ustupanje sedišta u gradskom prevozu, sve vas to čini delom ove grupe brižnih i dobrih komšija.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару