Читај ми!

Da li se isplati uzgajanje borovnica

Svilajnčanin David Radovanović među najmlađim je poljoprivrednicima u Donjoj Resavi. Opredelio se za uzgoj borovnica bez upotrebe hemije. Isprobao je i kombinovani uzgoj borovnica i jagoda na istom zemljištu - i to sa odličnim uspehom.

Preko Amerike gde je neko vreme radio, zatim studija David Radovanović je sa 27 godina ipak izabrao voćarsvo kao zanimanje. Vratio se u svoj kraj i podigao zasad borovnice na jednom hektaru. Put nije bilo lak, ali uz pomoć interneta i društvenih mreža obezbedio je dobar plasman borovnice na domaćem terenu, najviše u prestonici.

David na imanju ima savremeni sistem za zalivanje kap po kap, u planu mu je da tokom leta posle prodaje ovogodišnjeg roda postavi i protivgradnu mrežu. Nema certifikat za organsku proizvodnju, ali kaže da biljke gaji bez trunke hemije.

Među prvima u Srbiji David je isprobao uzgoj borovnica i jagoda na istom banku. Biljke dele zemljište, isti sistem za zalivanje, rastu i rađaju u simbiozi i ispostavilo se da je to dobitna kombinacija.

Koristio je subvencije, državne i opštinske, i jedan je od najmlađih poljoprivrednika u Svilajncu, sa registrovanim gazdinstvom.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво