Proizvođač semenki za cepkanje iz Kikinde

Grickanje semenki bundeve je jedna od najčešćih zabava gledalaca na sportskim utakmicama. S druge strane, veoma su retki odgajivači tih takozvanih stočnih tikvi, čije se semenke koriste za cepkanje, a ostatak za stočnu ishranu. Jedan od njih je tridesetrogodišnji Nikola Krnić iz Kikinde.

Nikola tikve gaji na potezu između Kikinde i Nakova. Sa proizvodnjom je počeo pre sedam godina. Najpre na pola jutra, da bi ove godine prvi put zasadio jutro i po. Nikola smatra da su bundeve jednostavne za uzgajanje, pre svega, jer ne zahtevaju puno vlage. Kaže da su ove godine problem  bile visoke temperature.

"Tikve su faktički  počele da se tope od toplote. One zelene koje se nisu dovoljno razvile i  nisu imale debeo zid  propale su na njivi", objašnjva Nikola.

Krnići očekuju da će ove godine imati oko 12 punih prikolica bundeva. Kada se tikve oberu  istovaraju se u dvorište. Semenke se  odmah  vade i idu na pečenje.  Nakon toga prodaju se na
Gradskoj pijaci. Nikola smatra da sve to nije teško, jedino malo zamorno.

"Dosadno je sedeti i ručno vaditi semenke, ali dobra je zarada tako da se ne žalimo" ističe Nikola.

Potražnja za semenkama je velika, pošto ih u Kikindi peku svega tri proizvođača. Krnićeva majka ih prodaje na velikoj pijaci, a Nikola kaže da je najveća zarada tokom trajanja tradicionalne kikindske manifestacije "Dani ludaje".

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом