понедељак, 04.09.2017, 10:49 -> 14:36
Извор: РТС
Proizvođač semenki za cepkanje iz Kikinde
Grickanje semenki bundeve je jedna od najčešćih zabava gledalaca na sportskim utakmicama. S druge strane, veoma su retki odgajivači tih takozvanih stočnih tikvi, čije se semenke koriste za cepkanje, a ostatak za stočnu ishranu. Jedan od njih je tridesetrogodišnji Nikola Krnić iz Kikinde.
Nikola tikve gaji na potezu između Kikinde i Nakova. Sa proizvodnjom je počeo pre sedam godina. Najpre na pola jutra, da bi ove godine prvi put zasadio jutro i po. Nikola smatra da su bundeve jednostavne za uzgajanje, pre svega, jer ne zahtevaju puno vlage. Kaže da su ove godine problem bile visoke temperature.
"Tikve su faktički počele da se tope od toplote. One zelene koje se nisu dovoljno razvile i nisu imale debeo zid propale su na njivi", objašnjva Nikola.
Krnići očekuju da će ove godine imati oko 12 punih prikolica bundeva. Kada se tikve oberu istovaraju se u dvorište. Semenke se odmah vade i idu na pečenje. Nakon toga prodaju se na
Gradskoj pijaci. Nikola smatra da sve to nije teško, jedino malo zamorno.
"Dosadno je sedeti i ručno vaditi semenke, ali dobra je zarada tako da se ne žalimo" ističe Nikola.
Potražnja za semenkama je velika, pošto ih u Kikindi peku svega tri proizvođača. Krnićeva majka ih prodaje na velikoj pijaci, a Nikola kaže da je najveća zarada tokom trajanja tradicionalne kikindske manifestacije "Dani ludaje".
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар