четвртак, 29.08.2013, 15:22 -> 11:08
Takmičenje majstora roštilja
Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Slavu leskovačkih ćevapčića širom sveta proneo je Miodrag Gligorijević, čuveni Dragi Bure. Za njegove gurmanluke čekalo se u redu u Čikagu, Montrealu, Minhenu. U znak sećanja na tvorca Roštiljijade organizuje se takmičenje majstora roštilja.
Ko ume bolje i zna više, tajnu pripremanja leskovačkih ćevapa i pljeskavica ne otkrivaju, ali je to prvi ispit koji polažu. Majstorstvo je pripremiti i aranžirati jelo po izboru.
"Moj specijalitet je leskovački merak koji se sastoji od punjenog svinjskog i pilećeg mesa i raznih dodataka", kaže Marko Cvetković, majstor roštilja iz Leskovca.
Kreativno, maštovito, vodi se računa o svakom detalju, jer mora se priznati, na tanjiru izgledaju kao pravi umetnički radovi.
"Samo mašta, vešte ruke i naravno potrebno je iskustvo", kaže Dejan Nikolić, majstor iz Čačka.
Petar Neškov iz Sofije prvi put se takmiči pa su trema i uzbuđenje razumljivi. On kaže da mu je trebalo 15 godina da se osmeli i stane rame uz rame sa leskovačkim majstorima roštilja.
"Vaši majstori su nenadmašni, prvi. Veoma su profesionalni, perfektni, precizni, a leskovačko roštilj meso je posebnog, nezamenljivog ukusa koji osvaja. Razlika između vašeg i roštilja koji mi spremamo je velika", kaže Petar Neškov.
Majstori čuvaju tradiciju, ali ima i kulinarskih novina.To je i ciljtakmičenja. Za žiri težak zadatak, ali za visoke ocene zna se, kažu, šta presuđuje.
"Jelo za oko znači izgled, kako je ispečeno i naravno ukus je taj koji je ipak presudan", kaže Grozda Stojanović, predsednik žirija.
I dok majstori roštilja pokazuju svoje veštine, kulinari Domova za učenike i studente iz cele Srbije tek uče o tajnama roštilj mesa u leskovačkom Domu učenika.
Treća leskovačka škola roštilja je počela. Prvo da se savladaju teorijska znanja, a onda ih čeka praktičan rad.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар