Читај ми!

Nevreme i poplave ponovo paralisali Volos i Eviju – putevi blokirani, nema struje

Grčku je pogodilo novo nevreme, a najteža situacija je u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gde su blokirani putevi, a veći deo stanovništva ostao bez struje. 

Obilne padavine koje je u sredu donela oluja "Elijas" pogodile su severni deo Evije, grčkog ostrva koje je bilo ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju, koji je početkom ovog meseca pogođen olujom "Danijel".

Veliki deo grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici su ponovo ostali bez struje.

Voda se rano jutros na nekoliko mesta povukla, pa su mnogi putevi otvoreni, ali su mnogi i dalje nepristupačni.

U gradu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom delu Grčke.

Prema rečima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko delova Volosa voda dostiže visinu od 50 centimetara, prenosi Katimerini.

Putevi u ovoj oblasti zatrpani su tonama kamenja i blata i područje je neprepoznatljivo. Deo stanovništva morao je da napusti dom, a bujica je odnela mnogo vozila.

Pripadnici grčke vojske oslobodili su putnike koji su devet sati bili zaglavljeni u svojim vozilima čekajući pomoć, prenosi ERT.

"Situacija koju ne mogu da vam opišem"

Zbog situacije koja je nastala u Volosu posle novog udara olujnog nevremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je rano ujutro da proveri stanje na ulicama.

"Tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem", rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.

Istakao je da su životi bili ugroženi i da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, a nastao je i problem sa snabdevanjem vodom.

Teška situacija i na Eviji

Situacija je teška i na Eviji, gde je jutros odlučeno da se, po nalogu gradonačelnika, zabrani saobraćaj u širem području oblasti Asmini, Pefki, Artemisio i Guves, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova. 

Poslednjih nekoliko sati je veoma teško u Istiji i široj okolini, gde su u akciji spasavanja vatrogasci intervenisali kako bi pomogli majci i malom detetu koji su bili okruženi vodom.

Spasioci čamcima stižu i do drugih sela centralne i severne Evije.

Onemogućeno je kretanje vatrogasnih snaga iz centra Halkide do severne Evije, pošto su putevi neprohodni, a građevinske mašine su cele noći radile kako bi spasilačkim ekipama omogućile prolaz.

Prema najavama meteorologa, grčki regioni koji danas mogu da očekuju obilne padavine i jake oluje uključuju prefekturu Atika i grad Atinu, a predviđaju se lokalno jake kiše i oluje do podneva u okolini Volosa, na Sporadima i Eviji, u oblastima Ftiotida, Fokida i Beotija.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара