Читај ми!

Vlada Crne Gore o Temeljnom ugovoru sa SPC; Abazović ističe da je taj dokument u skladu sa Ustavom

U Podgorici se održava sednica Vlade Crne Gore na čijem dnevnom redu je i Temeljni ugovor sa SPC. Članovi Vlade bi trebalo da se nakon rasprave izjasne o Predlogu ugovora.

Deo partija koje su podržale manjinsku vladu Dritana Abazovića protive se ovakvom Temeljnom ugovoru koji je usaglašen sa SPC i čak najavljuju da bi mogli da otkažu podršku Vladi.

Grupa građana okupila se i danas ispred zgrade Vlade Crne Gore u znak protesta zbog najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora.

Sinoć je ispred zgrade crnogorske vlade održan protest građana koji smatraju da je Temeljni ugovor štetan za Crnu Goru. Poručuju da nisu protiv Crkve i srpstva, ali da je to korak ka produbljavanju, a ne rešavanju problema.

Nacrtu teksta ugovora koji je predstavila Vlada protive se ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP), kao i deo poslanika skupštinske većine.

Ministrima iz Socijalističke narodne partije (SNP) sadržaj ugovora je prihvatljiv, dok se ostali ministri nisu javno odredili.

Vlada Crne Gore će razmatrati tekst ugovora, ali nije sigurno da li će na današnjoj sednici i glasati o ugovoru.

Abazović o rušenju vlade i navodnom ruskom uticaju

Premijer Dritan Abazović je rekao da ovaj ugovor ne stvara državu u državi i da je u skladu sa Ustavom Crne Gore. Rekao je da je pred svim partijama koje su podržale njegovu manjinsku vladu bio i sporazum koji je uključivao i ugovor sa SPC, i da to pitanje treba rešiti što pre kako bi Crna Gora nastavila svoj evropski put.

Abazović je rekao da je sa više adresa dobio poruku da je rušenje Vlade je direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

"Stvaranje nestabilnosti je direktno u interesu ruskog uticaja. Ko hoće da ruši vladu – sretno bilo, samo da se ne skrivamo iza Evrope", poručio je Abazović i dodao da EU pitanje crkve ne interesuje.

Na kritike u vezi sa navodno spornim pasusom Nacrta ugovora, Abazović ističe da se ne spominje Srpska pravoslavna crkva, već "Hrišćanska Crkva na prostoru Crne Gore koja je prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta-misije kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije Žičke Arhiepiskopije (1219–1220. g.)".

Dotakao se i pitanja izgradnje hramova.

"Ovo se odnosi samo na ono što gradi Crkva, sa velikim C, kao jedna od strana potpisnica. Ovo se odnosi na odnose države i ove vjerske zajednice. Ostale mogu urediti odnose sa državom na potpuno identičan način", rekao je Abazović.

Generalni sekretar URA Mileta Radovanić rekao je u izjavi za RTS da jasno postoji politička volja da se to pitanje reši i stavi ad akta.

"Svako onaj koji želi da ovo pitanje i dalje bude na dnevnom redu ima neki politički interes. Mi smo spremni da to rešimo i smanjimo naboj koji postoji u crnogorskom društvu upravo rešavanjem ovakvih pitanja", rekao je Radovanić.

Ukoliko Vlada Crne Gore danas usvoji tekst ugovora, onda bi i Sinod SPC u Beogradu trebalo da se izjasni, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

понедељак, 05. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару