Читај ми!

Kesić o odluci Šmita: Kao da vam neko dođe u kuću i kaže da nije vaša, nego pripada komšiluku

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i spoljnopolitički komentator Obrad Kesić kaže za RTS da odluka sokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da na osnovu bonskih ovlašćenja ospori Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja pravno nasilje. "Ovo dođe neko vama u kuću i kaže da ne pripada vama, nego komšiluku i da je to u skladu sa pravilima koje smo mi postavili", navodi Kesić.

Na pitanje da li je to što je parlament Republike Srpske jednoglasno usvojio propis po kome je imovina u RS i vlasništvo RS, a ne BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, Obrad Kesić kaže da je ta odluka potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom i u skladu sa ovlašćenjima koja pripadaju entitetima.

"Imamo apsurdnu situaciju da od samog Dejtona Zapad kroz visokog predstavnika i izmišljenja izvršna ovlašćenja, tzv bonska ovlašćenja i preko jednog komiteta koji je sebi dao ovlašće da postupa iznad SB UN-a, pokušavali su da menjaju Dejtonski sporazum, deo koji je garantovao da može da se gradi zajednička država, deo koji govori o visoko decentralizovanoj državi. Svaki pokušaj visokog predstavnika od tada ide na štetu entiteta, kantona u Federaciji, na štetu srpskog i hrvatskog naroda, sa jačanjem centralne vlasti i pokušajem da se nametne centralizvana BiH koju ni Srbi ni Hrvati ne prihvataju kao moguće rešenje za nacionalne i državne interese", kaže Kesić.

Bonska ovlašćenja, napominje, daju mogućnost Visokom predstavniku da služi kao tumač jednog specifičnog dela Dejtonskog sporazuma, ne da ima izvršnu vlast.

"I institucija visokog predstavnika je naišla na kritiku EU i Venecijanske komisije. Svi znaju da to nije u skladu sa vladavinom prava da neki stranac koji nema ni međunarodni legitimitet jer nije imenovan od strane SB. A oni tvrde da postoji presedan, i uvek je postojalo pravno nasilje", navodi Kesić.

Ističe da kad Zapad hoće nešto da nametne, često krši međunarodno pravo, ali kažu da je bilo legitimno.

"Bombardovanje Jugoslavije je bilo nelegalno, ali oni se kriju i kažu da je bilo legitimno. Tako i u ovom slučaju. Jednog dana i on će da odgovara, jer nema status da predstavlja SB i UN. U ovom slučaju sve što rade, rade mimo saglasnosti Saveta bezbednosti. Nije samo RS u pitanju, u pitanju su Kina, Rusija, većina članova zemalja koje ne pripadaju Zapadu, i oni drže da je ovo nelegalno. I oni su svesni da ako prihvate ovo sutra Zapad može da kaže da njihova zemlja nije poslušna dovoljno", ukazuje Kesić.

Prema njegovim rečima, niko ne spori da su izbori u RS demokratski i da su izabrani ljudi predstavnici volje građana, a onda daju sebi za pravo da pokušavaju da ih ruše, da bi onda kao izvršna vlast nametali rešenja koja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

"Ovo dođe neko vama u kuću i kaže da ne pripada vama, nego komšiluku i da je to u skladu sa pravilima koje smo mi postavili. Vi ste vlasnik, imate da je uknjižena kuća, a oni kažu da to nije vaše jer su odlučili da to vama ne pripada. Ovde se vrši pravno nasilje, u smislu da se krije iza legalističkih reči i tumačenja koja ne piju vodu. RS ima međunarodne pravnike koji govore jasno da je sve ovo kršenje Dejtonskog sporazuma, međunarodnog prava i da ne može da opstane. Zato postoji jedinstvo oko ključnih pitanja u RS između vlasti i opozicije", naglašava Kesić.

I visoki predstavnik i neki zapadni deo međunarodne zajednice, traže nekoga u RS da odigra ulogu kao što je Zelenski odigrao u Ukrajini.

"Novi svetski poredak se gradi i dominacija Zapada je na udaru. I vidite paniku od strane Evrope i SAD, jer su svesni da ovo nije samo rat Rusije i Ukrajine, nego se tiče novog svetskog poretka. Trenutak je tu i svaka zemlja mora da se opredeli, koje mesto da zauzme i koje je najbolje za sopstvene građane. Zemlje poput Srbije moraju da odigraju na neutralnost", kaže Kesić.

Beograd je, kaže, od najveće koristi za RS, pruža ekonomsku i političku podršku.

"Nažalost, u ovome nema saglasnosti Beograda i Banjaluke oko Šmita. Ali, nadamo se da će predsednik Vučić jasno da osudi ovo pravno nasilje. Ključno pitanje oko RS je pitanje oko svetskog poretka. Ako Srbija ostane neutralna i bori se za svoje mesto u okviru globalnog poretka, to je najveća vrednost koju RS može da ima u ovom momentu", zaključio je Kesić.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару