Hrvatsko pravo na šest meseci (ne)slave

Sa prvim danom Nove godine Hrvatska je preuzela šestomesečni turnus predsedavanja Evropskoj uniji. Do kraja juna Zagreb, od početka jula Berlin – stoje za kormilom evropskog broda u oluji. "Nemačka 2020. duplo predsedava Uniji", sažima beogradski dopisnik austrijskog dnevnika Prese sarkazam iz evropskih diplomatskih salona. O dva lica Hrvatske.

Šestomesečni turnus predsedavanja Savetu Evropske unije nije bogzna šta u smislu realnog pokazatelja moći jedne EU članice. Svi dođu na red kad dođu na red, pa trud, entuzijazam i ambicija ne pomažu mnogo - ko je u evropskom kontekstu bio moćan pre preuzimanja te funkcije, taj je i ostao, ko je virio iz drugog ili trećeg reda, takav je i predao štafetu onome iza sebe.

Predsedavanje Uniji zvuči danas kao politička parafraza Vorholove izjave o tome da će u budućnosti svako doživeti svetsku slavu od 15 minuta. Ono što je nekad izgledalo kao demokratizacija umetnosti, danas je znak simboličke politike ravnopravnosti koja nastupa po principu "prvi među jednakima", ne za 15 minuta, već punih šest meseci.

Ali i pored dekorativnog, scenskog karaktera administrativnog "vođe" Evropske unije, ta funkcija je daleko od toga da bude nevažna. Ritam predsedavanja, dve zemlje po godini, ritual je koji učvršćuje zajedništvo, koji stvara zajedništvo kad ga nema, koji ne-članovima odašilje surovu poruku identiteta zatvorene koterije.

Što su zainteresovani bliži članstvu, što su više opstruisani da i sami uđu unutra i preuzmu deo odgovornosti za budućnost zajedničkog kontinenta, tim surovije dopire do njih poruka redovne smene u Savetu EU kao poruka isključenosti, distance i izolacije.

Svim srpskim protivnicima ulaska u EU: Šta biste sve dali za pravo da šest meseci iznutra uništavate Uniju, kao što se sad Hrvatskoj pruža prilika do juna?

Tomas Rozer, balkanski špijun

Argumenti u gornjem delu teksta, da predsedavanje EU nije bitno, ali je vrlo važno, namerno su izneseni u antitezi. Tu su da čitaocima predstave skladnu malu analizu beogradskog dopisnika austrijskog dnevnika Prese Tomasa Rozera o Hrvatskoj na (administrativnom) vrhu Evropske unije.

Antiteza se koristi kao uvod u Rozerov tekst pod naslovom "Premijera u znaku Bregzita". Bez te metodološke vežbice u obraćanju pažnje, čitaocu bi možda promakle finese u Rozerovoj analizi, što bi bila šteta.

Rozerov tekst, duboka kritika hrvatskog trenutka i političkog smera je sistematski sastavljen od antiteza - sve ritualno svečano a, u stvari, katastrofalno; sve o jedinstvu a, u stvari, o krajnjoj nekoncilijantnosti; sve o gledanju unapred a, u stvari, o prošlosti; sve o Evropi a, u stvari, o ljutoj hrvatskoj desnici; sve o Hrvatskoj a, u stvari, o Nemačkoj.

Iako po rođenju Nemac, Rozer izvrsno vlada specifičnom vrstom austrijskog humora, tipom "bečki šme", što bi bio sarkazam koji iza sebe ostavlja fizički trag ugriza - mentalni bol brzo prođe, ali otisak zuba dugo traje.

Već više od decenije je Rozer Beograđanin, iz Beograda se javlja ne samo za austrijske medije nego i za niz nemačkih. Prošlog maja je izašla njegova knjiga "Pošta od balkanskog špijuna. Depeše iz nestale zemlje".

Usput, Rozer je oštar kritičar svih državnih i političkih elita u zemljama naslednicama bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju, ali svejedno, za razliku od nekih drugih dopisnika s toj područja, kao na primer frankfurtskog FAZ-a, nikad ne polomi porcelan iza sebe. Nije ličan, njegov "šme" je više principijelan nego zloban.

Razlog da se ovde apostrofira Rozerov kratki tekst o Hrvatskoj je da niko od nemačkih medija nije razornije, duhovitije i na oskudnijem prostoru ogoleo znanje Evropske unije o karakteru države u koju se Hrvatska razvila od dobijanja samostalnosti.

Tamo gde će, na primer, nemački Handelsblat reći da je "situacija u Hrvatskoj i Evropi tako teška, da će Hrvatskoj biti potrebna nemačka pomoć narednih šest meseci", Rozer kaže da će Nemačka "dva puta predsedavati Uniji ove godine".

Ono što se drugde preskače, ignoriše, prećutkuje za ljubav korporativnog dostojanstva EU, u donjem tekstu se razotkriva kao urnebesna ironija - da Evropska unija zna kakva je država Hrvatska postala, ali da nema želje da se time bavi.

Ili da je kasno da se time bavi. U lepoj hrvatskoj poslovici bi se reklo, prošla baka s kolačima!

Ta tehnika ćutnje je do sada bila moguća, jer je Zagreb obitavao u slepom oku Unije. Do juna će biti pod reflektorima i to je nova situacija za "debitanta" Hrvatsku. 

Beograd ima srce veliko, svi stanu unutra!

Hrvatski unutrašnji razvoj je već dovoljno loš, a da Kolinda još nije ni pobedila u drugoj rundi predsedničkih izbora. Još ako se pođe od stava da je Kolinda, barem po poslednjim izjavama, državnički dostojanstvenija i uzdržanija od Milanovića, koji u debatama nastupa kao "šibadžija" s Črnomerca, slika hrvatske koncilijantske susedske politike pojavljuje se u valerima od lošeg do goreg. 

Milanovićevo neprestano ponavljanje poslednje sedmice termina "beogradska čaršija", kao interesne grupe koja stoji iza nereda u Crnoj Gori je iritantno, po smislu ravno svemirskoj nebuli. Šta bi bila "beogradska čaršija"? Diplomatski termin hrvatskog fifti-fifti predsedničkog kandidata za srpsku "duboku državu"?

Sa "beogradskom čaršijom" kao političkom kategorijom na delu je još jedna antiteza u razmeni između javnog diskursa Beograda i Zagreba. Nije u direktnoj vezi sa Rozerovim tekstom, ali jeste sa njegovom metodologijom, pa je ovde zbog aktuelnosti treba spomenuti: teza-antiteza u komplementarnom zagrljaju.

Ono što je za hrvatskog političara, možda predsednika, "beogradska čaršija", za srpskog autora Vladimira Kolarića su "beogradske alapače" i "beogradski intriganti" ("Crna Gora se brani (i) u Beogradu", Novi standard, 27. 12. 2019).

Ta tri termina, šta god oni znače, stupaju u fascinantnu razmenu smisla. Dok Milanović upozorava "beogradsku čaršiju" da prestane da se meša u nemire u Crnoj Gori, Kolarić, teoretičar kulture i umetnosti, proziva "beogradske alapače" i "beogradske intrigante" da prestanu da ometaju Milanovićevu "beogradsku čaršiju" da se herojski uplete u događaje u Crnoj Gori.

Jadni Beograd, podjednako omrznut od hrvatskih i srpskih nacionalista. Beli grad kao teza i antiteza samog sebe!

Prevod Rozerovog teksta, napisanog po antitetičkom principu toplo-hladno, podgrejano pa ledeno za Hrvatsku, čitaocima RTS-a nudimo dole u celosti.

"Premijera u znaku Bregzita"

Tomas Rozer, Prese, 27. 12. 2019.

Sa prvim danom Nove godine Hrvatska preuzima predsedavanje Evropskoj uniji. Napeti odnosi Zagreba sa susedima otežavaju ovaj debi.

Ne bi li se zaskočila stvarnost, lovorike iz Evrope stižu unapred. Predsednica Komisije Ursula Lajen hvali jadransku državu kao "pravu evropsku priču o uspehu". I u Zagrebu se odlučuju za upečatljive floskule. On je za EU koja nastupa "ujedinjena a ne razdvojena" oglašava konzervativni premijer Andrej Plenković hrvatske namere.

Diplomatski zašećereno ima uvek dobru konjunkturu u nesigurnim vremenima. Kao najmlađa članica, Hrvatska je dobila zadatak da sprovede oproštaj od EU jednog umornog člana.

Istovremeno, debitantska kvaka je u tome da nacionalistički tonovi iz domaće predsedničke kampanje i stalne svađe sa susedima bacaju senku na tu ionako napetu konstrukciju.

Uredno odvijanje Bregzita, pripreme za evropski budžetski poker, kao i nove impulse za blokirani proces proširenja, Zagreb radosno i ambiciozno proglašava svojim glavnim ciljevima narednih šest meseci. Ali i tu se nadvila senka, govore skeptici: Nemačka iduće godine dva puta glumi predsedništvo EU - prvi put za Hrvatsku, od 1. jula za za samu sebe.

Tvrda konkurencija zdesna

On je za Evropu koja gleda prema vani, a ne samo unutra, obećava bivši evropski parlamentarac Plenković. Ali otkad je Hrvatska u julu 2013. pristupila EU, horizonti u toj zemlji su se, paradoksalno, više nacionalistički suzili nego evropski proširili.

"Centrist" Plenković istina drži svoju nesigurnu koaliciju čvrsto na evropskom mejnstrim kursu i barem u spoljnoj politici izgleda kao da je sprečio "orbanizaciju" Hrvatske. 

Istovremeno, nema govora o jasnoj distanci prema nacionalističkim snagama u HDZ-u ili van njega, takvog poteza se uzdržava. U izborima za Evropski parlament u maju, kao i u prvom krugu predsedničkih izbora, nova konkurencija sa tvrde desnice ga opasno ugrožava.

Unutrašnjopolitički potresi i trajne krize sa skoro svim susedima opterećuju ovu zemlju, koja još izgleda kao da je mentalno zapela u vremenima hrvatskih ratova (1991-1995). Na to se nastavljaju propuštene reforme i dramatični demografski gubici: egzodus mlade obrazovane generacije u druge evropske zemlje smanjio je nezaposlenost mladih, ali istovremeno zakočio eknomski napredak.

Za jedan od prioriteta svog predsedavanja Uniji Hrvatska je proglasila odbranu EU granica. Istovremeno, Zagreb se optužuje da neželjene migrante ilegalno forsira preko zelene granice.

"Advokat" EU-kandidata?

Veliki razmak između deklarisanog i stvarnog zjapi i kad se govori o hrvatskom odnosu sa susedima. Zagreb će biti "advokat" EU kandidata, izjavila je tadašnja ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić prilikom prijema Hrvatske u EU 2013. U stvarnosti, Hrvatska je za Beograd i Sarajevo pre kočničar nego saveznik.

Dva puta je Brisel morao da upozorava Hrvatsku zbog nelegalnih trgovinskih sankcija prema bivšem ratnom neprijatelju Srbiji.

Uz napeti odnos prema Beogradu, tu su i svađe za morske granice sa Slovenijom, beskrajno natezanje sa Mađarskom oko INA koncerna, i izgradnja mosta na Pelješcu: Svuda upada u oči generalna nesposobnost Zagreba da sukobe interesa rešava u kooperativnoj atmosferi.

Istovremeno, stalno dodvoravanje nacionalističkim sentimentima u unutrašnjosti onemogućava preokretanje tog trenda.

Kao "vrhunac" hrvatske EU integracije premijer Plenković unapred nazdravlja uspehu hrvatskog predsedavanja Uniji. U stvarnosti, ta funkcija će samo gurnuti Hrvatsku pod reflektore evropske javnosti. Hoće li se ta pažnja pokazati kao prednost za Zagreb, tek će se videti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару